Do Taiwanu dorazilo 160-tisíc dávok vakcíny. Krajine ich darovalo Slovensko

TA3 TASR
26.9.2021 11:36

Do Taiwanu v nedeľu dorazilo 160-tisíc dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, ktoré krajine darovalo Slovensko. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen poďakovala Slovensku za tento dar na sociálnej sieti Facebook, informovala taiwanská štátna tlačová agentúra CNA.

AstraZeneca ampulka 1140 px
TASR/AP

Taiwan tieto vakcíny plánuje podať obyvateľom, ktorí už dostali prvú dávku protikoronavírusovej vakcíny. Európska únia v polovici júla oznámila, že Slovensko Taiwanu daruje 10-tisíc dávok vakcín proti koronavírusu. Slovenské ministerstvo hospodárstva však v piatok oznámilo, že zvýši počet darovaných vakcín o ďalších 150-tisíc dávok. Do Taiwanu tak celkovo zo Slovenska dorazilo 160-tisíc dávok vakcíny.

Vakcíny na medzinárodné letisko Taiwan Tchao-jüan pri Tchaj-peji prišiel privítať riaditeľ taiwanského Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb a predstaviteľka taiwanského ministerstva zahraničných vecí.

Slovensko pri odovzdávaní vakcín reprezentovali vedúci  Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu v Tchaj-peji Martin Podstavek a jeho zástupkyňa Michaela Šuláková. Vakcíny boli po odovzdaní následne prepravené do skladu a budú podrobené inšpekcii. V tlačovom vyhlásení Slovensku za dar, ktorý v Taiwane považujú za prejav priateľstva, poďakovalo okrem taiwanskej prezidentky aj taiwanské ministerstvo zahraničných vecí.

Štátny tajomník slovenského ministerstva hospodárstva Karol Galek v piatok uviedol, že Slovensko chce týmto darom Taiwanu nielen pomôcť, ale sa aj odvďačiť. Pripomenul totiž, že Taiwan daroval Slovensku počas pandémie nového koronavírusu 700-tisíc rúšok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok