Polícia upozorňuje na podvodníkov, okradli už viac ako 70 ľudí

TA3 TASR
26.9.2021 10:31

Polícia upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa snažia získať prihlasovacie údaje do internetbankingu. Informoval o tom bratislavský policajný krajský hovorca Michal Szeiff. Doplnil, že za posledné obdobie bolo takto okradnutých viac ako 70 ľudí, pričom celková škoda bola vyčíslená na takmer pol milióna eur.

klávesnica hacker počítač 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

V niektorých prípadoch sa páchatelia predstavujú ako policajti. "Občanom oznámia, že majú napadnutý bankový účet a je potrebné ho zablokovať. Následne sú prepojení na 'pracovníčku' konkrétnej banky, ktorej poškodení nahlásia prihlasovacie údaje k svojim účtom," podotkol hovorca. V ďalších prípadoch páchatelia volajú, prípadne zasielajú SMS zo zahraničných telefónnych čísiel (Česká republika, Rumunsko, Rakúsko, Ukrajina) a komunikujú síce po slovensky, ale v prípadoch písomnej komunikácie nespisovne. Polícia zaznamenala podvody aj prostredníctvom viacero inzerátov uverejnených na inzertných portáloch.

Upozornil, že podvodníci pošlú záujemcom odkaz na fiktívne platobné brány, kde budú poslané peniaze za kupovaný tovar. "Občania však musia na týchto bránach zadať všetky údaje k svojim platobným kartám vrátane potvrdenia overovacích kódov," upozornil hovorca. Doplnil, že po získaní uvedených údajov sú občanom z ich účtov stiahnuté finančné prostriedky v rôznych sumách. Ako ďalej uviedol, objavujú sa aj podvodné telefonáty v mene spoločnosti Microsoft.

Polícia upozorňuje občanov, aby v prípade takýchto telefonátov neposkytovali žiadne zo svojich autentifikačných a verifikačných údajov k žiadnym bankovým službám či produktom. "Banka nikdy nežiada obdobné údaje od klienta telefonicky, fakultatívne vyžaduje iba osobné údaje pre identifikáciu klienta, avšak nikdy nie konkrétny údaj ku konkrétnej službe či produktu," podotkol hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok