Máme vakcínu, ale nižšiu disciplínu. Kedy očakávajú Krčméry a Bošňák pokles nakazených?

TA3
25.9.2021 18:16

Podľa odborníka na tropickú medicínu Krčméryho tu máme novú epidémiu, vírus je už iný. Dôležité je podľa neho zaočkovať sa, nosiť rúško a dodržiavať odstupy. Dátový analytik Ivan Bošňák očakáva pokles nakazených už do zimy. V štúdiu TA3 hovorili aj o nátlaku, ktorému čelia odborníci.

krcmery_bosnak_4.jpg
TA3

Ľudia i pacienti sú agresívnejší

Analytik Ivan Bošňák očakáva pokles sily epidémie do zimy. Krčméry si zase myslí, že zostupná fáza príde na jar. Situácia je však podľa neho už iná, ako bola minulý rok. "Máme vakcínu, ale máme už nižšiu disciplínu," uviedol s tým, že mnohí ľudia pandémiu neakceptujú a opatrenia nedodržiavajú.

"Ľudia i pacienti sú agresívni. Menežovať epidémiu v tejto atmosfére je prakticky nemožné. Mnohí napádajú vyhlášky a zle si ich vysvetľujú, aj na mňa bol vyvíjaný nátlak, čelil som dokonca útokom," uviedol v TA3 odborník Vladimír Krčméry. Spoločnosť podľa neho nie je jednotná a to nepomáha ani v boji proti pandémii. Priznal tiež, že aj viacerí odborníci z konzília či krízového štábu chcú odísť, pretože čelia vyhrážkam ľudí.

Regionálne nastavenie opatrení má zmysel

Bošňák zároveň vyzdvihol aktuálne regionálne nastavenie opatrení, ktoré máme. "Je to presne to, čo sme chceli. Miestni hygienici majú právomoci, vedia ich použiť. Testovať v niektorých okresoch má zmysel," spresnil. Krčméry dodal, že hlavným ukazovateľom je v súčasnosti percento pozitivity, nielen počty pozitívnych testov.

Čo však v prípade, ak koronavírus zmutuje do takej miery, že súčasné vakcíny nezaberú? Podľa Krčméryho je to pri epidémiách normálne. Predpokladá ešte ďalších 4 až 5 rokov, kedy by bolo zrejme potrebné pravidelne chodiť na novú dávku vakcíny, kým vedci nevymyslia takú, ktorá bude stačiť na celý život. Uviedol tiež, že na tretiu dávku pôjde aj on, keď dostane SMS. 

Odborníci sa zároveň zhodli, že z niektorých oblastí si vírus budeme prinášať neustále, kým nebude zaočkovaná väčšina celosvetovej populácie. "Tretina septembrových variantov bola na Slovensko privezená zo zahraničia," uviedol Krčméry. "Bolo by rozumné, keď niekto chce cestovať, aby sa zaočkoval alebo aspoň pruekázal, že ochorenie prekonal," dodal Bošňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok