Španielsko zatiaľ pomoc nepotrebuje

TA3
6.11.2012 08:36

Španielsko má na tento rok dostatočné finančné zdroje a európskych partnerov zatiaľ nebude žiadať o pomoc. Vyhlásil to v pondelok španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos.

Španielsko zatiaľ pomoc nepotrebuje
SITA

"Španielska štátna pokladnica je tento rok dobre financovaná," povedal minister novinárom v rámci rokovania predstaviteľov skupiny G20 v Mexico City. "Naše finančné potreby na tento rok sme už takmer pokryli a situácia s likviditou je relatívne dostačujúca," dodal de Guindos. Španielsko podľa neho tento rok ponúkne investorom 20-ročné dlhopisy. Krajina tým opäť otestuje dôveru trhov po tom, čo výnosy z 10-ročných dlhopisov v pondelok vzrástli.

Španielsko čelí už druhej hospodárskej recesii za posledné tri roky. Krajinu sužuje banková kríza a rekordne vysoká nezamestnanosť, ktorá sa vyšplhala na 25 %. Výzvam, aby žiadala o zahraničnú pomoc, však vláda v Madride zatiaľ odoláva.

EK zhoršila svoju prognózu pre španielsku ekonomiku

Európska komisia (EK) zhoršila svoju prognózu pre španielsku ekonomiku v tomto aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Uviedli to v dnešnom vydaní španielske noviny El País, podľa ktorých slabší výkon hospodárstva vláde skomplikuje plnenie fiškálnych cieľov a pravdepodobnosť, že krajina bude musieť požiadať o záchranný úver sa tak zvyšuje.

Komisia sa chystá zverejniť jesennú prognózu v stredu 7. novembra. Madridský denník však údajne získal koncept správy EK, podľa ktorej sa hrubý domáci produkt (HDP) Španielska zníži tento rok o 1,6 %, čo je len o málo horší výsledok ako 1,5-% pokles, ktorý predpovedá španielska vláda.
Ale budúcoročná prognóza komisie je už oveľa pesimistickejšia. Zatiaľ čo Madrid očakáva spomalenie poklesu ekonomiky na 0,5 %, komisia tvrdí, že v roku 2013 bude pre Španielsko rovnako zlý ako tento rok a jeho hospodárstvo sa prepadne o 1,5 %.

V roku 2014 by už štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny mala začať rásť, ale aj tu sa Brusel a Madrid rozchádzajú. Kým komisia odhaduje, že HDP krajiny stúpne o 0,5 %, Madrid očakáva rast o 1,2 %.
Podľa El País rozpočtový schodok Španielska sa tento rok prehĺbi na 8 % HDP, na budúci rok klesne na 6 % a v roku 2014 na 5,8 %.    Madrid pritom očakáva tento rok deficit verejných financií na úrovni 7,3 % HDP, na budúci rok jeho zníženie na 4,5 % HDP a v roku 2014 by ho chcel stlačiť na 2,8 % HDP.
Informovala o tom agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok