Puigdemont bude mať výsluch v októbri. Už môže opustiť krajinu

TA3 TASR
24.9.2021 19:35

Bývalý šéf katalánskej vlády Carles Puigdemont, ktorého vo štvrtok zadržala polícia na základe medzinárodného zatykača na talianskom ostrove Sardínia, opustil v piatok okolo 18.00 h väzenské zariadenie, kde bol umiestnený. Informoval o tom katalánsky denník El Periódico.

Puigdemont bude mať výsluch v októbri. Už môže opustiť krajinu
TASR/AP

O jeho prepustení rozhodla sudkyňa s tým, že jeho zadržanie síce nebolo nezákonné, avšak zároveň neexistuje dôvod používať proti bývalému šéfovi katalánskej vlády opatrenia obmedzujúce pohyb.

Podľa pôvodných informácií, ktoré priniesla agentúra ANSA, mal Puigdemont po prepustení ostať na ostrove, až kým sa nerozhodne o jeho prípadnom vydaní do Španielska. V najnovšej správe talianskej agentúry, ktorá sa odvoláva na jeho advokáta Agostinangela Marrasa, sa však píše, že Puigdemont sa po prepustení môže pohybovať bez obmedzení až do výsluchu, na ktorý sa má dostaviť 4. októbra. Podľa katalánskeho denníka z rozhodnutia súdu vyplýva, že Puigdemont medzitým môže opustiť Taliansko.

Španielsky premiér Pedro Sánchez predtým vyhlásil, že Puigdemont musí byť postavený pred španielsky súd za účasť na neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017. Puigdemonta podľa jeho právnika "zadržali po príchode na Sardíniu, kam pricestoval ako poslanec Európskeho parlamentu" na základe zatykača vydaného v októbri 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok