Koniec príbehu o falšovaní volieb. V USA ručne prerátali hlasy, ktoré spochybňoval Trump

TA3 TASR
24.9.2021 17:14

Ručné prerátanie hlasov, odovzdaných vo vlaňajších prezidentských voľbách v najväčšom okrese amerického štátu Arizona, potvrdilo víťazstvo demokrata Joea Bidena nad republikánom Donaldom Trumpom.

Koniec príbehu o falšovaní volieb. V USA ručne prerátali hlasy, ktoré spochybňoval Trump
TASR/AP

Prepočítanie financovali republikáni

Vyplýva to z výsledkov ostro sledovaného prepočítania hlasov v arizonskom okrese Maricopa, ktoré financovala Republikánska strana. Ešte pred oficiálnym zverejnením výsledkov o nich v piatok informovala agentúra AFP. Na základe previerky odovzdaných hlasov sa zistilo, že súčasný šéf Bieleho domu Biden v Maricope zvíťazil s náskokom zhruba 45.000 hlasov, čo je o niečo viac, než uvádzali pôvodné oficiálne výsledky.

"Tento výsledok odráža vôľu voličov. Toto (prerátanie hlasov) by malo znamenať koniec príbehu (o sfalšovaní volieb). Všetko ostatné je len krik," vyhlásil republikánsky predseda tzv. dozornej rady okresu Maricopa Jack Sellers. Podľa agentúry AFP však výsledok previerky zrejme neodradí Trumpa, zvažujúceho opätovnú kandidatúru v prezidentských voľbách 2024, od ďalších útokov na americký volebný systém.

Arizona mala kľúčový význam

Výsledky ručného prerátania hlasov sa Trumpovi stúpenci pravdepodobne pokúsia spochybňovať aj s ohľadom na to, že ho vykonala spoločnosť Cyber Ninjas, ktorá má v tejto oblasti len malé skúsenosti. Niektorí republikáni i demokrati tiež vyjadrili pochybnosti na margo metodiky použitej pri audite.

Ručné prerátanie potvrdilo výsledky predchádzajúcich dvoch auditov volieb v Maricope, ktoré taktiež nezistili nijaké nezrovnalosti. Trump sa krátko pred zverejnením výsledkov najnovšieho auditu vyjadril, že na závery "veľavážených audítorov" z Arizony čakajú celé Spojené štáty.

Arizona má kľúčový význam v kampani Trumpa a jeho spojencov, ktorý sa snažia spochybniť výsledky prezidentských volieb z roku 2020 na základe nepodložených tvrdení o rozsiahlych podvodoch. Podobné prerátavanie odovzdaných hlasov iniciovali republikáni aj vo Wisconsine, Pensylvánii a ďalších štátoch USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok