Španielsky premiér o zadržaní Puigdemonta: Treba ho postaviť pred spravodlivý súd

TA3 TASR
24.9.2021 16:31

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorého zadržali vo štvrtok v Taliansku, musí byť postavený pred súd. Uviedol to v piatok španielsky premiér Pedro Sánchez.

Omilostili katalánskych separatistov
TASR/AP

"Je jasné, že Carlesa Puigdemonta treba postaviť pred spravodlivý súd pre jeho zapojenie do neúspešného pokusu o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017, po ktorom je hľadaný v Španielsku," povedal Sánchez podľa agentúry AFP na tlačovej konferencii.

Puigdemonta zadržali vo štvrtok v meste Alghero na Sardínii. Puigdemontov právny zástupca Gonzalo Boye na Twitteri napísal, že jeho klienta "zadržali po príchode na Sardíniu, kam pricestoval ako poslanec Európskeho parlamentu" na základe zatykača vydaného v októbri 2019. Puigdemont by sa mal postaviť pred taliansky súd, ktorý rozhodne, či ho prepustí na slobodu alebo vydá do Španielska.

Podľa Sáncheza jeho vláda rešpektuje všetky súdne konania začaté v Španielsku, v Európe, alebo v tomto prípade v Taliansku, a bude rešpektovať všetky rozhodnutia súdov, ktoré môžu byť v prípade katalánskeho expremiéra prijaté.

Predseda katalánskej regionálnej vlády Pere Aragonés v piatok podľa AFP kritizoval Puigdemontovo zadržanie a vyzval na jeho okamžité prepustenie. Dodal, že odcestuje do Talianska, aby mohol "stáť po boku" katalánskeho expremiéra.  

Chceli vyhlásiť nezávislosť Katalánska

Na Puigdemonta a dvoch ďalších europoslancov žijúcich v exile je v Španielsku vydaný zatykač pre podnecovanie k vzbure. Tohto skutku sa mali dopustiť v súvislosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska, keď zorganizovali referendum, ktoré však bolo podľa Madridu protiústavné.

Európsky parlament Puigdemonta a dvoch ďalších europoslancov podporujúcich nezávislosť Katalánska, Antoniho Comína a Claru Ponsatíovú, v marci zbavil imunity, ktorou disponovali od roku 2019. Toto rozhodnutie následne potvrdil koncom júla i Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu.

Koncom júna vláda v Madride udelila milosť deviatim katalánskym separatistickým lídrom, ktorí boli medzi 12 osobami odsúdenými za účasť na organizácii nezákonného referenda a následného vyhlásenia nezávislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok