Vláda Talibanu je pre novinárov v Afganistane katastrofou. Mnohí sa boja o život

TA3
26.9.2021 07:00

Žurnalistike v Afganistane hrozí, že celkom zanikne, tvrdí šéf Medzinárodnej federácie novinárov. Tí, ktorí sa pokúšajú pokračovať vo svojej práci aj pod nadvládou Talibanu, často skončia zbití alebo za mrežami.

Vláda Talibanu je pre novinárov v Afganistane katastrofou. Mnohí sa boja o život
TASR/AP

Médiá i novinári v ohrození

"Taliban teraz nechce príliš vytŕčať, no bude chcieť prevziať kontrolu nad všetkým. To sa týka aj médií v Afganistane," hovorí Anthony Bellanger, generálny tajomník federácie novinárov, pre britský denník The Guardian. "A ako sa stáva v podobných situáciách, zahraniční žurnalisti budú vnímaní ako agenti iných vlád," dodal s tým, že podľa neho narastie sila oficiálnych "talibanských médií". Neočakáva v nich zastúpenie žien. Ostatní novinári jednoducho zmiznú.

Bellanger zostáva pesimistom, podľa neho je Taliban stále Talibanom. "Vyhlásili inkluzívnu vládu a čo sme dostali? Vládu bez žien. Je to katastrofa," hovorí.

Afganistan TASR/AP

Medzinárodná federácia novinárov je v úzkom kontakte s kolegami v Afganistane. Podľa ich informácií tam zostalo približne 1300 novinárov, z ktorých asi 220 sú ženy. Väčšina sa nachádza v Kábule. "Pre ženy je teraz celkom nemožné normálne pracovať. Máme fotografie novinárov, ktorí boli zbití a uväznení. Situácia je pre nich veľmi ťažká a nebezpečná," dodáva Bellanger.

Niektorí chcú zostať a robiť si svoju prácu

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva varoval tiež pred snahou Talibanu zasiahnuť proti všetkým, ktorí sú zapojení do demonštrácií v krajine alebo o nich informujú. Federácia novinárov uviedla, že sa ešte stále pokúša kolegov z Kábulu evakuovať.

Bellanger však vraví, že ich cieľom nie je dostať odtiaľ všetkých. Ani sami novinári by to vraj nechceli. "Ak nikto nebude informovať o tom, čo sa skutočne deje, tak sa to bude odohrávať v úplnej tme. Sú novinári, ktorí chcú zostať a robiť svoju prácu, budúcnosť však pre nich nie je veľmi priaznivá."

Afganistan TASR/AP

Federácia podľa Bellangera doteraz vyzbierala celkovo 40-tisíc eur na pomoc afganským kolegom. Mnohí z nich stratili svoje domovy, iní prácu. Niektorí utrpeli viaceré zranenia. "Peniaze posielame žurnalistom v Kábule a ich rodinám, ktoré to potrebujú. Žiadame vlády, aby poskytli humanitárne víza pre tých, ktorých životy sú v ohrození a potrebujú z krajiny odísť."

Mnoho afganských žurnalistov už bolo evakuovaných do Kataru, Severného Macedónska, Francúzska, Veľkej Británie, Kanady, USA, Austrálie či Belgicka. "Obávam sa, že o niekoľko týždňov sa mediálny záujem zmení a na Afganistan sa zabudne," hovorí Bellanger. Obáva sa tiež, že novinári v krajine budú postavení pred ťažkú voľbu - vzdať sa svojej práce alebo písať pre Taliban.

"Je hlúpe a naivné myslieť si, že sa o tom s Talibanom môžeme rozprávať. Sú novinári, ktorí tam chcú zostať, pretože majú celý svoj život v Afganistane. Pokúšame sa odtiaľ dostať tých, ktorí sú v nebezpečí a čelia vyhrážkam smrti. Niektorých tam však potrebujeme, aby sme vedeli, čo sa deje. V takýchto chvíľach si človek uvedomí, ako veľmi potrebujeme dobrých novinárov," dodáva Bellanger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok