Jaskyniari v Jemene skúmajú cestu do pekla, v tajomnej jame žijú podľa legendy džinovia

TA3 ČTK
26.9.2021 09:00

Ománski jaskyniari začali preskúmavať legendárnu šachtu Barhút vo východnom Jemene. Jemenské úrady ju nikdy nenechali prebádať, miestni ľudia sa jej vyhýbajú, pretože podľa nich vedie do pekla, kde bývajú duchovia, o čom svedčí pach stúpajúci z hlbiny.

Jaskyniari v Jemene skúmajú cestu do pekla, v tajomnej jame žijú podľa legendy džinovia
Youtube.com/South China Morning Post

Do podzemnej jamy hlbokej vyše 100 metrov sa dá dostať 30-metrovým otvorom. Leží vo východojemenskej provincii Mahra. Jaskyniari zo susedného Ománu sa tam spustili a vo vnútri našli hada, mŕtve zvieratá a sivé či zelené jaskynné perly, ktoré vznikli z vodných kvapiek. Okrem pachu z mŕtvych zvieracích tiel ale neobjavili nič nadprirodzeného ani žiadny špecifický zápach.

O jame nehovoria, aby si neprivolali nešťastie

"Sú tam hady, ak ich nerušíte, nič vám neurobia. Hovorili sme si, že tento projekt odhalí nové jemenské krásy a časť tamojšej histórie," povedal šéf skupiny a profesor geológie na nemeckej technike v Ománe Muhammad Kindí, ktorému tiež patrí poradenská spoločnosť robotníckeho a ropného prieskumu. "Odobrali sme vzorky z vody, skál, pôdy a niekoľkých mŕtvych vierat, ale musíme ich najskôr preskúmať," dodal Kindí, ktorého skupina o prieskume vydá správu.

Jemenské úrady v júni uviedli, že netušia, čo sa skrýva v jame starej podľa nich "milióny" rokov. Nikto z Jemenčanov sa zatiaľ na dno vstupného otvoru nedostal. "Boli sme v ústí vstupu, dostali sme sa do hĺbky 50-60 metrov a zistili sme, že sú vo vnútri podivné veci. Je to veľmi tajomné," povedal generálny riaditeľ miestneho úradu geologických a minerálnych štúdií Saláh Bábhajr.

Generácie Jemencov si odovzdávajú legendy, podľa ktorých v tej "pekelnej diere" žijú zlí duchovia - džinovia. Ľudia z okolia sa k vstupu nepribližujú ani o Barhúte nehovoria, aby si neprivolali nešťastie.

O účinnosti ich metódy sa dá pochybovať, pretože, ako napísala agentúra AFP, Jemen má nešťastia viac ako dosť. Sedem rokov sa tam bojuje, za čo zaplatili životom desiatky tisíc ľudí a milióny obyvateľov stratou domovov. Podľa OSN panuje v 30-miliónovom Jemenej najhoršia humanizárna kríza na svete. Množstvo ľudí tam čelí hladu a na pomoci je závislých 80 percent občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok