Nemocnice reagujú na situáciu. Sprísnili opatrenia a zaviedli zákaz návštev

TA3 TASR
24.9.2021 12:54

Od piatka platí v Nemocnici Agel Levice zákaz návštev pacientov. Rozhodlo o tom vedenie nemocnice, ktoré reagovalo na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu. K podobnému rozhodnutiu pristúpili aj nemocnice v Krupine a vo Zvolene. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici platí od pondelka 27. septembra zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach.

zdravotníctvo nemocnica
TASR/Michal Svitok

V Leviciach podnikli preventívne opatrenia

V prípade pacientov v terminálnom štádiu ochorenia alebo z dôvodu návštevy kňaza je možné udeliť výnimku pri dodržaní pandemických opatrení, informoval riaditeľ levickej nemocnice Ján Belanský. 

Pacienti, ktorí prichádzajú na plánovanú hospitalizáciu, musia byť všetci otestovaní. Ak pacienti potrebujú ísť na ambulantné vyšetrenie, tu sa posudzuje, či ide o OTP pacientov (očkovaní, testovaní alebo prekonali ochorenie Covid-19). Pandemická situácia v nemocnici je zatiaľ priaznivá, nemocnica uvedené kroky prijala ako preventívne, skonštatoval Belanský.

Nemocnica v Leviciach poskytuje aktuálne zdravotnú starostlivosť štyrom pacientom s potvrdeným ochorením Covid-19, dvaja z nich si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. „Ak sa situácia v regióne bude zhoršovať, uvažujeme o opätovnom zavedení triáže, teda triedení pacientov pri vstupe do nemocnice,“ povedal Belanský.

V nemocnici je stále možné sa dať aj zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. Pacienti môžu prísť aj bez objednania alebo sa môžu objednať aj na konkrétny deň a hodinu.

Pravidlá sprísnili aj v Krupine a vo Zvolene

Krupina je v druhom stupni ohrozenia a podľa platného covid automatu je v bordovej fáze. „Respirátor v interiéri je povinný," poznamenala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, s tým, že v tomto zariadení platia v súčasnosti pravidlá ako vo zvolenskej nemocnici. Obe totiž patria pod skupinu Agel SK. 

Rovnako platí zákaz návštev aj vo Zvolene, pretože okres je podľa celoslovensky platného covid automatu zaradený do prvého stupňa ohrozenia. „So súhlasom vedenia daného pracoviska sú povolené výnimky, jednou z nich návšteva pacienta v terminálnom štádiu ochorenia maximálne dvomi blízkymi osobami na obmedzený čas maximálne 15 až 30 minút,“ spomenula a doplnila, že ak nie sú ľudia očkovaní, musia byť otestovaní. „V Krupine je potrebné preukázať sa antigénovým testom, nesmie byť starší ako 24 hodín,“ podotkla.

Vo zvolenskej pôrodnici pustia k pôrodu sprevádzajúcu osobu, predložiť však musí negatívny PCR test na ochorenie Covid-19 nie starší ako 72 hodín. „Ak sa prijatie rodičky stane neodkladné a sprevádzajúca osoba sa nevie preukázať negatívnym PCR testom, nemocnica jej antigénový aj PCR test urobí za stanovené poplatky,“ uviedla Pavliková.

Pripomenula tiež, že v piatok má zvolenská nemocnica v starostlivosti deväť pacientom s ochorením Covid-19 a stav dvoch si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

Zákaz návštev platí aj v Banskej Bystrici 

Na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu reaguje aj Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, informovala o tom v piatok na sociálnej sieti. „Uvedomujeme si, že návšteva blízkych je pre pacienta počas hospitalizácie veľmi dôležitá a prispieva k jeho psychickej pohode. Našou úlohou je však zabezpečiť bezpečnosť pacientov aj našich zdravotníkov. Pri súčasnej epidemiologickej situácii je obmedzenie pohybu osôb po nemocnici jedným zo štandardných opatrení," uvádza nemocnica.

Výnimku zo zákazu návštev majú kňazi s cieľom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim, príbuzní osôb, ktorým je poskytovaná paliatívna starostlivosť, sú ťažko choré a umierajúce. V mimoriadnych prípadoch môže výnimku zo zákazu návštev udeliť prednosta kliniky alebo primár oddelenia. Pre tieto osoby to platí, len ak sú kompletne očkované, prípadne prekonali ochorenie Covid-19 v období pred nie viac ako 180 dňami alebo sa preukážu negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín od odberu či negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 24 hodín. 

V nemocnici platia všeobecné protipandemické opatrenia a osoby, ktoré majú povolené návštevy zariadenia sú povinné dodržiavať ich. Ako Rooseveltova nemocnica informuje na svojej webovej stránke, k 23. septembru eviduje 14 hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19. Na umelej pľúcnej ventilácii nebol žiadny.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok