Nepredlžujte pobyt na toalete. Odborníci vypočítali, koľko trvá zdravá stolica. Máte ju?

TA3/bd
23.9.2021 18:10

Chodíte na toaletu so smartfónom v ruke, pripravení dohnať spravodajstvo a zároveň sa postarať aj o svoje podnikanie? Ako dlho by ste však mali na toalete v skutočnosti sedieť? Štúdie na cicavcoch ukázali, že priemerný pohyb čriev na jedno „posedenie“ je približne 12 sekúnd. Príliš dlhé zdržiavanie sa by vás mohlo ohroziť na črevnom zdraví. Pobyt na toalete by nemal trvať dlhšie ako päť, maximálne desať minút a nemalo by dôjsť k veľkému namáhaniu.

Nepredlžujte pobyt na toalete. Odborníci vypočítali, koľko trvá zdravá stolica. Máte ju?
FreePik

Prečo idete, keď idete

Spojenie mozog-črevo je niečo, o čom treba hovoriť. Choreografia stolice je skutočne úžasná a veľa vecí sa musí diať postupne. Vďaka prirodzenému biorytmu tela sú ľudia (ktorí majú pravidelný toaletný rozvrh) zvyčajne zasiahnutí nutkaním ísť na veľkú potrebu okolo 8hod. ráno.

Existuje silná línia komunikácie medzi vašou rektálnou klenbou a análnym kanálom s vaším mozgom. Váš tráviaco-vylučovací systém v podstate neustále aktualizuje informácie mozgu o tom, koľko stolice sa v ňom nachádza. Mozog posiela späť odpoveď o tom, či je vhodný čas ísť. (Napríklad: Ste v aute alebo doma? Ste nútení používať verejnú toaletu, keď nechcete?) 

Po raňajkách váš žalúdok vždy oznámi hrubému črevu, že do tela prichádzajú ďalšie potraviny, treba uvoľniť miesto! Povzbudzuje veci k pohybu. Faktom je, že stolica sa hromadí v hrubom čreve cez noc. Aj preto je nutkanie k vyprázdneniu sa obzvlášť silné skoro ráno.

WC FreePik

Dbajte na pocit „musím ísť“ 

Keď ignorujete príkaz tela, ste príliš zaneprázdnení, chodíte na toaletu neskoro alebo si nedáte dostatok času na úplne vyprázdnenie ráno, črevá to môže zablokovať a na svete je problém so zápchou. Možno na WC práve sedíte a čítate si a pokúšate sa niečo zo seba dostať von. Ak nič nevychádza a vy statočne bojujete, vstaňte a skúste to znova neskôr. 

Trávenie viac ako 15 minút na toalete môže viesť k hemoroidom, opuchnutým a zapáleným žilám v konečníku, ktoré spôsobujú nepohodlie a krvácanie. Silné napínanie a tlačenie môže tiež naznačovať, že vám v strave chýba vláknina, ktorá zvyšuje objem stolice a udržuje ju v pravidelných intervaloch.

WC FreePik

Ďalší vinníci

Keď je telo v strese, zníži sa peristaltika (svalové kontrakcie, ktoré pohybujú jedlom cez váš tráviaci trakt), čo vám bráni ísť na toaletu. Stojí za to preskúmať, či zvládate stres zdravým spôsobom. Ak nie, môžno vám telo hovorí, aby ste spomalili. V hre môžu byť aj zdravotné problémy. Syndróm dráždivého čreva je spojený so zápchou, nadúvaním a neúplným vyprázdňovaním. 

Frekvencia stolice a črevné zdravie

Problémom môže byť aj porucha nazývaná „pomalá zápcha“. V takom prípade visí „materiál“ v hrubom čreve príliš dlho, stáva sa vysušeným a spôsobuje štupeľ na toalete. Keď konečne pôjde von, dostanete z neho preč iba malú časť, max. 20 percent. Aj dysfunkcia panvového dna môže viesť k zápche a pacientky môžu hodinu sedieť na toalete a potom nespokojne vstávať. Ak často zápasíte so zápchou, porozprávajte sa so svojím lekárom, či za to nemôže jedna z vyššie uvedených príčin.

WC FreePik

Čo keď ledva dobiehate?

Ak na toaletu vždy utekáte, je to pravdepodobne hnačka, ktorú môže spôsobiť konzumáciou príliš veľa kávy, diéta, cvičenie alebo menštruácia. Môžete byť chorí, mať vírus alebo črevnú chrípku. Aké prijať opatrenia?

  • Každý deň vypite 2-3 litre nesladených tekutín bez kofeínu, napríklad vody.
  • Obmedzte konzumáciu alkoholu a nápojov obsahujúcich kofeín.
  • Pridajte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vlákninu

Témy: Záchod
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok