Trendy sú jednoznačné, Smer stúpa. Najhorším variantom je chaos, tvrdí Hřích

TA3
24.9.2021 06:00

Koaličné manévre pokračujú, opozícia na nich preferenčne rastie. Napriek vážnym nezhodám partnerov v zásadných témach sa však koalícia javí ekumenicky. Problémy, ktoré majú, navonok prezentujú ako riešiteľné. Aké sú možné scenáre ďalšieho vývoja na koaličnej aj opozičnej scéne? Pýtali sme sa analytika prieskumnej agentúry AKO Václava Hřícha.

Matovič ukázal Ficovi plagát, podľa Kollára rokovací poriadok neporušil
TASR/Jakub Kotian

Strata viery v systém

"Deje sa toho veľmi veľa, ale vplyv na názor ľudí nie je až taký rýchly," konštatuje Hřích s tým, že bežný človek nesleduje každý krok politikov, ale vníma udalosti skôr cez spravodajstvo a chvíľu trvá, kým si urobí názor. 

"Trendy sú jednoznačné, Smer stúpa. Videli sme, že stúpala aj Sloboda a Solidarita, ale zastalo to. Vidíme, že OĽANO klesalo, ale zdá sa, že sa zastabilizovalo," zhodnotil Hřích. Analytik vychádzal z prieskumu preferencií politických strán z minulého týždňa. Upozornil, že po rozdelení Ľudovej strany naše Slovensko sa zdá, že viac zo situácie vyťaží nový subjekt Republika.

"Keď ľudia vidia spory a vidia, koľko času sa venuje sporom a koľko riešeniu problémov, tak potom trošku strácajú vieru vo fungovanie parlamentného systému. Majú pocit, že tí ľudia sa viac zaoberajú sebou a nie ľuďmi," povedal Hřích o aktuálnych soroch v koalícii. 

Najidylickejšia alternatíva

Ako by sa situácia mohla vyvíjať v blízkej budúcnosti? Podľa Hřícha sa z aktuálneho zloženia parlamentu nedá postaviť "príliš iný" druh koalície. Poukázal na to, že aj spôsob, ako skrátiť volebné obdobie, je veľmi obmedzený. 

Najidylickejšou alternatívou by podľa analytika bolo, keby sa koalícia dokázala dohodnúť na určitom fungovaní aj do budúcnosti. "Vyriešil by sa problém počtu ministerstiev medzi jednotlivými stranami, vyriešili by sa základné hodnotové otázky alebo červené čiary, ktoré politici definovali, a mohli by fungovať ďalej pri riešení aktuálnej situácie," povedal Hřích s tým, že najnegatívnejšou variantou by bol chaos.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok