Klávesové skratky pri práci s počítačom. Naučte sa používať tlačidlá F a kombinácie s CTRL

TA3/zm
24.9.2021 16:00

Pomaly neexistuje povolanie, pri ktorom by sme nepoužívali počítač. Technika sa stala našou každodennou súčasťou, no povedzme si úprimne, ak nepatríte do generácie narodenej po roku 1990, stále môže byť IT sféra pre vás španielska dedina. Existuje však niekoľko klávesových skratiek, ktoré vám život uľahčia a najmä urýchlia.

Klávesové skratky pri práci s počítačom. Naučte sa používať tlačidlá F a kombinácie s CTRL
Pexels/cottonbro

Prinášame vám malý IT ťahák, ktorý sa vám môže pri práci za PC hodiť, aby ste boli OK. Toľko pár úvodných skratiek, ale poďme na tie podstatnejšie. Málokto využíva gombíky F, ktorých je na počítači zvyčajne 12 a CTRL stláčate asi tiež menej, než by ste mohli, keby ste vedeli, ako funguje s rôznymi písmenkami.  

Skratky F

Tlačidlá s označením F, ktoré sa nachádzajú na vrchu klávesnice, používa veľmi málo ľudí, pritom je to škoda. Dokážu vám život veľmi urýchliť a uľahčiť.

Napríklad stlačením F2 veľmi ľahko premenujete akékoľvek priečinky.

Stlačením F3 môžete vyhľadávať akýkoľvek textu, povedzme v programe Word.

Chcete aktualizovať stránku alebo poštu? Ťuknite na F5, slúži ako „refreshnutie“.

Gombíkom F7 zas otvoríte kontrolu pravopisu v programoch od Microsoftu.

CTRL + rôzne písmená

Úplný základ je CTRL + C a CTRL + V, ale veríme, že tie poznáte a používate. Prvou kopírujete označený text a druhou ho niekam vkladáte. Ak chcete označiť celok, použite CTRL + A ako all a zvýraznite všetok text. Označený text zas vyjmete, ak ho chcete niekam presunúť, ak dáte CTRL + X.

V prípade, že pracujete s textovými súbormi a niekedy potrebujete napísané slová alebo vety zvýrazniť, alebo použiť kurzívu či podčiarknutie, určite ste uz videli skratky B, I, U. Bez toho, aby ste museli myšou takto označovať a meniť text, môžete to urobiť stlačením CTRL + príslušného písmena, dostanete text tučným písmom, kurzívou alebo podčiarknuté.

Snáď poznáte aj CTRL + P ako print, ktorým veľmi rýchlo dokážete čokoľvek vytlačiť. Ak nie, vyskúšajte!

Menej známa je kombinácia CTRL +T, ktorou otvoríte novú záložku v internetovou prehliadači. Zapamätajte si to napríklad ako nová „tabuľa“ a už budete vedieť, že treba stlačiť téčko. Alebo CTRL + O sa pamätá ľahko, pretože ním otvoríte nové okno.

A na záver niečo pre slabšie oči. Jednoduché je aj používanie kombinácie CTRL spolu s tlačidlami plus a mínus, ktorými zväčšujete alebo zmenšujete otvorené súbory, teda či už texty, tak aj webové stránky.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok