Šatan kandiduje do Rady Medzinárodnej hokejovej federácie: Záujemcov je veľa, šance sú malé

TA3 TASR
23.9.2021 13:04

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan sa v nadchádzajúcich voľbách do orgánov Medzinárodnej hokejovej federácie uchádza o členstvo v Rade Medzinárodnej hokejovej federácie. Sám hodnotí svoje šance ako nízke, keďže kandidátov je vyše dvadsať.

Miroslav Šatan 1140 px
TASR/Jaroslav Novák

Voľby sa uskutočnia v rámci kongresu medzinárodnej hokejovej federácie, ktorý sa koná tento týždeň v Petrohrade. Zástupcovia členských asociácií sa ňom budú okrem ďalších členov exekutívy voliť aj nového prezidenta federácie. O stoličku po odchádzajúcom Reném Faselovi, ktorý vedie medzinárodnú federáciu od roku 1994, má záujem päť kandidátov. Tí v piatok oficiálne odprezentujú svoje kandidatúry, samotné voľby sa uskutočnia v sobotu.

Voľby do orgánov Medzinárodnej hokejovej federácie sa pôvodne mali konať na petrohradskom kongrese v septembri 2020. Pre obmedzenia spojené s cestovaním a reštrikcie súvisiace so šírením koronavírusu sa však členovia Rady federácie po debate so zástupcami členských asociácií uzniesli, že volebný kongres preložia na september 2021. Týmto rozhodnutím zároveň predĺžili mandát všetkých členov v orgánoch Medzinárodnej hokejovej federácie vrátane funkcie prezidenta o dvanásť mesiacov.

Šatan to neberie veľmi vážne

Návrhy nových mien do orgánov Medzinárodnej hokejovej federácie mohli členské asociácie zasielať do 30. júna 2021. Slovenský zväz ľadového hokeja nominoval na jednu z deviatich pozícií v Rade Medzinárodnej hokejovej federácie Miroslava Šatana. "Je veľa kandidátov, na pozíciu v Rade IIHF je ich vyše dvadsať. Takže bude to veľmi ťažké. Nijako som neloboval, neberiem to veľmi vážne. Povedal som si, že to tento rok vyskúšam, možno získam nejakú prvú skúsenosť. Uvidíme, čo to prinesie. Šance sú malé, záujemcov je veľa," povedal Šatan ešte pred utorkovým odletom slovenskej delegácie do Petrohradu.

Bývalý dlhoročný reprezentant a kapitán majstrov sveta z Göteborgu sa môže stať tretím slovenským členom exekutívy Medzinárodnej hokejovej federácie. Prvým bol bývalý šéf slovenského hokeja Juraj Široký, a to v dvoch volebných obdobiach za sebou v rokoch 2003 až 2008, resp. 2008 až 2012. Následne zástupcovia členských asociácií zvolili do Rady Medzinárodnej hokejovej federácie ďalšieho bývalého prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Igora Nemečka. Ten bol súčasťou výkonného orgánu v rokoch 2012 až 2016. V máji 2016 sa neúspešne uchádzal o znovuzvolenie.

Favorit je z Nemecka

Okrem Šatana sa o miesto v Rade IIHF uchádza ďalších 17 mužských kandidátov a dve ženské kandidátky. O stoličku prezidenta po Reném Faselovi má záujem päť kandidátov - Dán Henrik Bach Nielsen, Čech Petr Bříza, Bielorus Sergej Gončarov, Nemec Franz Reindl a Francúz Luc Tardiff. Veľký favoritom je Reindl, prezident Nemeckého hokejového zväzu a dlhoročný funkcionár v štruktúrach IIHF. Dosluhujúci šéf IIHF René Fasel by si v kresle dokázal predstaviť aj Petra Břízu. "Peter aj Franz sú dobrí kandidáti. Z osobného hľadiska mi imponuje, že obaja sú bývalí hokejisti. Je dôležité mať na čele niekoho s dostatočnými vedomosťami o hokeji ako hre. Vo funkcii prezidenta im môžu pomôcť pri niektorých náročných rozhodnutiach," povedal Fasel.

"René Fasel bol na čele IIHF 27 rokov, za to obdobie sa nikto iný ani neodvážil ísť proti nemu kandidovať. Na doterajších volebných kongresoch mu funkciu vždy iba predlžovali. Až teraz je päť kandidátov. Osobne sa poznám s Petrom Břízom a Franzom Reindlom z môjho pôsobenia pri Tíme Európy na Svetovom pohári 2016, kde ja som bol generálny manažér a Reindl bol náš prezident. Podaril sa nám vtedy spoločne pekný úspech v podobe účasti vo finále. Ostatných kandidátov na prezidenta IIHF poznám z predchádzajúcich kongresov. Je ťažké odhadnúť, kto vyhrá. Mám svojho favorita, uvidíme, čo mi to vyjde," dodal Šatan.

Okrem prezidenta bude kongres voliť aj senior viceprezidenta, troch regionálnych viceprezidentov (pre oblasť Ameriky, Ázie a Oceánie, Európy a Afriky), ďalších deväť členov Rady IIHF a tiež dvoch audítorov, ktorí budú mať na starosti monitoring a vyhodnocovanie finančných transakcií IIHF so zreteľom na krátkodobé a dlhodobé operácie. Zaujímavosťou je, že funkčné obdobie všetkých volených členov do orgánov nebude trvať štyri roky, ako býva zvykom, ale výnimočne až päť. Dôvodom je skutočnosť, aby sa nové voľby v septembri 2025 nekonali niekoľko mesiacov pred ZOH 2026, ale až po nich. Následne sa funkčné obdobie opäť skráti na štyri roky.

Zoznam kandidátov vo voľbách do orgánov IIHF

Prezident IIHF: Henrik Bach Nielsen (Dán.), Petr Bříza (ČR), Sergej Gončarov (Biel.), Franz Reindl (Nem.), Luc Tardiff (Fr.)

Senior viceprezident: Reindl, Bach Nielsen, Bříza, Gončarov, Bob Nicholson (Kan.)

Regionálny viceprezident – pre oblasť Ameriky: Nicholson, Dave Ogrean (USA), pre oblasť Ázie a Oceánie: Gleb Karatajev (Kaz.), Aivaz Omorkanov (Kirgiz.), Thomas Wu (Hongkong), pre oblasť Európy a Afriky: Bach Nielsen, Bříza, Gončarov, Reindl, Tardiff

Člen Rady IIHF – ženy: Zsuzsanna Kolbenheyerová (Maď.), Marta Zawadzká (Poľ.), muži: Bach Nielsen, Bříza, Pavel Bure (Rus.), Joaquin De La Garma (Mex.), Andrea Gios (Tal.), Gončarov, Frank Gonzalez (Šp.), Heikki Hietanen (Fín.), Karatajev, Viesturs Koziols (Lot.), Anders Larsson (Švéd.), Jan Mölder (Est.), Petras Nauseda (Lit.), Ogrean, Reindl, Raeto Raffainer (Švaj.), MIROSLAV ŠATAN (SR), Tardiff

audítor: Gios, Fabio Oetterli (Švaj.), Hub van Grinsven (Bel.)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok