Výsledky prieskumu prekvapili. Práca z domu Slovákov už príliš neláka

TA3 TASR
23.9.2021 10:54

Po roku a pol s pandémiou nového koronavírusu chce z domu pracovať len osem percent Slovákov. Potvrdil to prieskum pracovného portálu Profesia.sk, iniciatívy Open HR fórum a ďalších partnerských firiem, na ktorom sa zúčastnilo viac než tritisíc respondentov.

Prieskum ukázal, že viac než polovica Slovákov má skúsenosť s home office. Z toho 28 percent respondentov pracovalo počas pandémie z domu úplne a zvyšných 26 percent čiastočne. Zaujímavým zistením však podľa šéfky Profesie Ivany Molnárovej je, že kým na začiatku pandémie boli ľudia s prácou z domu spokojní, po tom, ako sa už zoznámili s home office z dlhodobejšieho hľadiska, už ich až tak neláka.

Najlepšou alternatívou je kombinácia home officu a kancelárie

Po skončení pandémie by totiž 54 percent Slovákov uprednostnilo kombináciu práce z domu a z pracoviska. Osem percent by chcelo pracovať len z domu a zvyšných 38 percent by uprednostnilo prácu len na pracovisku.

"Slováci v prieskume potvrdili trendy zo zahraničia. Do popredia sa dostáva hybridná práca. To znamená mix práce na pracovisku a z domu, respektíve kdekoľvek inde," poznamenala Ľuba Fabryová z iniciatívy Open HR fórum.

Inak sa však na situáciu dívajú ľudia, ktorí home office ešte neokúsili. Tretina respondentov, ktorá prácu z domu doteraz nezažila, by chcela odpracovať na diaľku aspoň niektoré dni.

Rozdielne pohľady sú aj pri rôznych generáciách. Hybridnú prácu preferovali takmer všetky, s výnimkou skupiny ľudí od 50 do 59 rokov. Najväčšia časť respondentov v tomto veku preferuje úplný návrat na pracovisko. Naopak, o trvalú prácu z domu majú najväčší záujem ľudia vo veku od 30 do 39 rokov, v porovnaní s ostatnými možnosťami však ide stále o menšinu.

Rozdiely sú aj medzi krajmi

Z regionálneho pohľadu prieskum ukázal veľké rozdiely medzi respondentmi z Bratislavského kraja a zvyšku Slovenska. V metropole Slovenska a jej okolí si želá úplný návrat na pracovisko len 15 percent ľudí, v ostatných regiónoch je to zhruba trojnásobok. Podľa organizátorov prieskumu za to môže vyššie zastúpenie napríklad administratívnych pozícií, ktoré sa dajú vykonávať aj z domu. Potvrdzujú to aj čísla, kým v iných častiach Slovenska má skúsenosť s home office 56 percent ľudí, v Bratislavskom kraji je to 81 percent. Až tri štvrtiny ľudí z bratislavského regiónu by si želalo hybridnú prácu. Naopak, v Prešovskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji najviac ľudí označilo možnosť chodiť každý deň do práce.

V prieskume Slováci uviedli, že ich výkonnosť sa prácou z domu nezmenila. Slováci by tiež od zamestnávateľov chceli viac benefitov, ktoré súvisia so zdravím. Takisto sa vyjadrili, že po ukončení pandémie by od nadriadených chceli viac voľnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok