Príčiny, ktoré nám ráno spôsobujú bolesť päty a ako ju zmierniť

TA3/bd
23.9.2021 09:00

Vytiahnete nohy spod periny, narazíte na podlahu a - aha! - bolia vás päty. Bolesť päty je jedným z najčastejších dôvodov, prečo chodia pacienti k lekárovi. Päta je nosná kosť. Neustále opakovaný stres pri chôdzi doma naboso a pod. je dôvod nárastu problémov.

Príčiny, ktoré nám ráno spôsobujú bolesť päty a ako ju zmierniť
FreePik

Prečo bolesť päty udrie ráno?

Keď odpočívate v posteli, plantárna fascia - vláknité spojivové tkanivo, ktoré prebieha od päty k špičke pozdĺž spodnej časti nohy - je stiahnuté. Prvý krok z postele ho agresívne prebudí a natiahne, čo spôsobuje bolesť a mikrotrhliny. Päta sa vlastne nemôže poriadne zotaviť, pretože sa počas dňa neustále pohybujete. Príčin bolesti päty je niekoľko. Tu je niekoľko bežných možností, prečo vás ranné kroky bolia:

päta FreePik

1. Plantárna fasciitída

Plantárna fasciitída je zápal hrubého tkaniva v spodnej časti chodidla, od prstov po pätu. Obvykle spôsobuje ostrú, bodavú bolesť päty ráno alebo po dlhom odpočinku alebo státí. Je možné, že ak máte plantárnu fasciitídu, môžete mať aj kostnaté výrastky nazývané pätové ostrohy. Tie ale nie sú príčinou bolesti plantárnej fasciitídy. 

päta FreePik

2. Zápal Achillovej šľachy

Achillova šľacha prebieha od lýtkových svalov až po pätu, ale nadmerné poranenia vedú k tendinitíde. Bolesť v zadnej časti päty je zvyčajne spôsobená mikroroztrhnutím Achillovej šľachy. Je bežne zapálená nadmerným používaním pri športe alebo behaní.

Niektorí ľudia pociťujú miernu až silnú bolesť a mávajú zvyčajne opuch. Vitalita šľachy sa môže zhoršiť plochými nohami alebo traumou. Ak sa nelieči alebo sa poraní, dokáže sa úplne roztrhnúť alebo prasknúť. Pomáha strečing, určité nepohodlie počas naťahovania je normálne. Ak však máte pri rozťahovaní pocit roztrhnutia v päte, okamžite prestaňte. Nikdy sa nerozťahujte až do bodu bolesti.

päta FreePik

3. Problém nervov

Nervové poruchy sú ďalšou príčinou nepohodlia. Baxterova neuritída je zovretý nerv v blízkosti pätovej kosti. Bolesť sa zhoršuje po aktivite a v priebehu dňa.

4. Artritída

Bolesť päty môže byť jedným z troch typov artritických porúch: reumatoidná artritída (zápalové ochorenie postihujúce kĺby), ankylozujúca spondylitída (forma artritídy postihujúcej chrbticu) alebo dna (zápalová artritída postihujúca kĺby vrátane palca na nohe). Ide o systémové stavy, ktoré sa bežne vyskytujú v oboch chodidlách alebo v iných kĺboch

päta FreePik

Ako zmierniť rannú bolesť päty

Ak chcete ráno stúpiť na podlahu z postele bez bolesti, predtým sa dobre natiahnite. Sadnite si s postihnutou nohou vystretou pred sebou. Omotajte uterák okolo chodidla a potiahnite ho, aby ste sa natiahli. Podržte 20 sekúnd. Relaxujte 20 sekúnd.

Témy: Podlaha
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok