Hnutie Hammás odmietlo účasť na voľbách, ktoré vypísala Abbásova vláda

TA3 TASR
23.9.2021 08:52

Palestínske militantné hnutie Hamas v stredu oznámilo, že sa nezúčastní na decembrových komunálnych voľbách, ktoré vypísala Palestínska samospráva vedená prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Hamas
TASR/AP

Hamas podmienil svoju účasť na komunálnom hlasovaní uskutočnením parlamentných a prezidentských volieb - pôvodne plánovaných na máj a júl-, ktoré Abbás v apríli tohto roku odložil na neurčito. Všetky tieto voľby by podľa Hamasu mali prebehnúť súčasne alebo v časovom rozvrhu dohodnutom všetkými palestínskymi frakciami. "Ak bude existovať takýto plán, sme pripravení sa (komunálnych volieb) zúčastniť," povedal v stredu novinárom Házim Kásim, hovorca Hamasu.

Abbásom vedená Palestínska samospráva spravuje časti okupovaného západného brehu Jordánu. Pásmo Gazy ovláda hnutie Hamas, ktoré odtiaľ v roku 2007 - rok po víťazných parlamentných voľbách - vyhnalo Abbásových ľudí. Mahmúd Abbás zrušil v apríli voľby, ktoré sa na palestínskych územiach mali konať prvýkrát po 15-ročnej prestávke. Špekulovalo sa, že tak urobil, lebo sa obával prehry svojho hnutia Fatah a pravdepodobného víťazstva Hamasu. Samotný Abbás tento krok oficiálne zdôvodnil neochotou Izraela zabezpečiť priebeh hlasovania vo východnom Jeruzaleme.

Komunálne voľby na palestínskych územiach by sa mali uskutočniť 11. decembra. Ak priebeh hlasovania nepodporí Hamas, bude sa môcť uskutočniť len v samotnom Predjordánsku. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Hamas sa v súčasnosti teší medzi Palestínčanmi omnoho väčšej podpore než Abbásov Fatah.

Podľa nového prieskumu, o ktorom v utorok informovala agentúra AP, si takmer 80 percent  Palestínčanov želá, aby Mahmúd Abbás odstúpil z funkcie šéfa samosprávy. Približne 45 percent ľudí dôveruje Hamasu, zatiaľ čo Fatahu len 19 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok