Prídu o prvenstvo? Najvyšší národ sveta sa zmenšuje

TA3
26.9.2021 08:00

Holanďania dlhodobo patrili medzi najvyšších ľudí na svete. Avšak, podľa vedcov sa začínajú zmenšovať. Čo spôsobuje tento jav?

Prídu o prvenstvo? Najvyšší národ sveta sa zmenšuje
TASR/AP (ilu)

Najvyššia bola generácia z 80. rokov

Výsledky štúdií ukazujú, že muži narodení v roku 2001 sú o 1 centimeter nižší, než ich predchodcovia narodení v roku 1980. U žien ide o rozdiel 1,4 centimetra. Vedci tvrdia, že generácia z 80. rokov bola pravdepodobne najvyššia, píše CNN.

Priemerná výška mužov narodených v roku 1980 bola 183,9 centimetrov – oproti tým narodeným v roku 1930 merali viac o 8, 3 centimetra. Ženy narodené v 80. rokoch boli taktiež značne vyššie. Ich priemerná výška bola 170,7 centimetra, zatiaľ čo v minulosti to bolo 165,4 centimetra.

Štúdia holandského štatistického úradu, zdravotníckej služby GGD a Národného inštitútu verejného zdravia RIVM analyzovala 719-tisíc Holanďanov vo veku 19 až 60 rokov, ktorí uviedli svoju výšku. Ako referenčnú hodnotu použili priemernú výšku vo veku 19 rokov.

Aký je dôvod?

Dôvod poklesu výšky je podľa vedcov čiastočne spojený so zvýšenou úrovňou migrácie národností, ktoré sú vzrastom nižšie. Rast sa však spomalil aj u jednotlivcov, ktorých sa obaja - rodičia a starí rodičia narodili v Holandsku. Aj napriek tomu majú Holanďania výrazný náskok oproti iným národom a nestratili svoj titul najvyšších ľudí na svete od konca 50. rokov. 

Vedci sa roky pokúšali zistiť dôvod, prečo sú Holanďania tak vysokí. Štúdie naznačujú, že by to mohlo byť podmienené prirodzeným výberom a taktiež počtom detí, ktoré majú vysokí ľudia – odovzdávajú im totiž svoje gény ďalej.

A čo môže stáť za poklesom? Súčasná štúdia totiž nie je prvá, ktorá o ňom hovorí. Predchádzajúce výskumy v tejto súvislosti uvádzali zvýšenú sústredenosť na rastlinnú stravu či stabilizáciu faktorov v životnom prostredí, ktoré spôsobujú rast. 

Témy: Holandsko CNN
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok