Cigániková a Baláž sú proti povinnému očkovaniu. Prinieslo by viac problémov ako úžitku, tvrdí poslankyňa

TA3
22.9.2021 20:59

Na tretiu vlnu sme pripravení lepšie než na prvú, či druhú, zhodli sa v relácii Téma dňa Jana Bittó Cigániková (SaS) a Vladimír Baláž (Smer-SD). Obaja sú proti povinnému očkovaniu proti koronavírusu.

screen_tema_dna_10.jpg
TA3

Pripravenosť na tretiu vlnu

Bittó Cigániková hovorí, že sme na tretiu vlnu pripravení lepšie než na prvú či druhú. Tvrdí, že od nemocníc dostáva spätnú väzbu s tým, že komunikácia s ministerstvom zdravotníctva je lepšia. O lepšej pripravenosti hovorí aj Baláž. Tvrdí, že nemocnice v Banskobystrickom kraji sa reprofilizujú. Horšia situácia je v oblasti Žiliny a na východe. „Myslím si, že v priebehu týždňa až troch týždňov tam bude peek a budú tam mať trošku starosti s tým, ako tých pacientov uložiť“. 

Bittó Cigániková hovorí o tom, že na pôde rezortu hospodárstva vznikol nápad urobiť štúdiu, ktorá bude zameraná na to, aká časť nášho obyvateľstva má imunitu voči koronavírusu a do akej miery má protilátky. Pokiaľ štúdia povie, že protilátky sú dostatočné a nemocnice to ustoja bez problémov, podľa Bittó Cigánikovej je možné robiť miernejšie opatrenia. 

SaS podľa Bittó Cigánikovej nie je fanúšikom povinného očkovania. „Myslím si, že by to prinieslo oveľa viac problémov ako úžitku“. Dôsledok príkazu by bol podľa nej ten, že by ľudia radšej dali výpoveď. Za povinné očkovanie nie je ani Baláž.  

Koronavírus a deti

Bittó Cigániková hodnotí kritiku Branislava Gröhlinga ako sčasti oprávnenú. Problém bol podľa nej v distribúcii testov. Rezort však na dennej báze pracuje na tom, aby vedel vyjsť v ústrety rodičom. Baláž sa pýta, načo minister vyhlasuje, že sa školy plošne zatvárať nebudú, ak by mohlo dôjsť k takej zlej situácii, že sa napokon predsa len budú musieť zatvoriť. 

Baláž nie je za očkovanie detí ani starších ako 12 rokov. „Nevidíme, že by tie deti boli tak choré, že by potrebovali, aby sme ich zaočkovali,“ hovorí s tým, že o vakcíne ešte nevieme všetko, čo by sme potrebovali vedieť. Očkovať by sa podľa neho mala iba kritická skupina detí, ktorá má rôzne iné ochorenia, či už onkologické alebo autoimúnne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok