Inštitút sezónnych prác by mal fungovať od budúceho roka, tvrdí Krajniak

TA3 TASR
22.9.2021 17:06

Tzv. inštitút sezónnych prác by mal fungovať od budúceho roka. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak v reakcii na utorkovú výzvu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a pestovateľských zväzov.

Krajniak 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Pozdáva sa im poľský model 

"Áno, veľmi o návrhu o inštitút sezónnych práce uvažujeme. Chceme jeho zavedenie stihnúť aj v spolupráci s poslancami Národnej rady SR a v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva do začiatku budúcoročnej poľnohospodárskej sezóny. Nemá sa týkať iba poľnohospodárskych prác, ale napríklad aj cestovného ruchu, v ktorom sú tiež zamestnania sezónneho  charakteru," priblížil.

Informoval, že začiatkom tohto týždňa dostal analýzu o tom, ako v jednotlivých krajinách EÚ riešia spomínanú problematiku. "Najlepší sa nám zdá poľský model. Je tam však jeden problém, ktorý nemáme vyriešený, o tom musíme diskutovať. Poliaci pre to v poľnohospodárstve zaviedli osobitný systém sociálneho zabezpečenia. A to je vec, ktorá sa nedá urobiť zo dňa na deň," upozornil.  "O probléme rokujeme so všetkými zainteresovanými, najmä s poslancami Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, s ministerstvom pôdohospodárstva. Riešenie bude určite prijaté aj schválené do začiatku budúcej poľnohospodárskej sezóny," dodal Krajniak.

Slovenskí pestovatelia vyzývajú štát, aby zaviedol dlhoočakávaný inštitút sezónnych prác. Uviedol to v utorok na tlačovej besede predseda SPPK Emil Macho, za účasti predstaviteľov pestovateľských zväzov. Ten by mal podľa Macha uľahčiť zamestnávanie ľudí na brigádnické práce v sadoch. Predstava podľa neho je, aby sa zrýchlilo a odbyrokratizovalo zamestnávanie nielen Slovákov, ale aj ľudí z tretích, mimoeurópskych krajín.   

"Pestovateľom stále chýbajú brigádnici. Pre nedostatok pracovných síl v tomto roku nepozbierame približne 25 % celkového množstva ovocia. Nižšia úroda kvalitných plodov u nás automaticky znamená viac nekvalitného dovozu," uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga. Inštitút sezónnej práce u ovocinárov by podľa Vargu využívalo ročne asi 2000 pracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok