Maskotom demokratov je osol, republikánov symbolizuje slon

TASR
7.11.2012 02:11

Oslík alebo slon - tieto štvornožce neodmysliteľne patria do americkej volebnej kampane. Kým vytrvalý osol zdobí plagáty demokratov, hrubokožca si vzali za svoj symbol republikáni.

Maskotom demokratov je osol, republikánov symbolizuje slon
TA3

S Jackson a jeho neprajníci

V roku 1828 politickí odporcovia vtedajšieho prezidentského kandidáta Andrewa Jacksona radi charakterizovali tohto uchádzača o post prezidenta ako osla.

Jackson však iróniu obrátil vo svoj prospech a tvrdohlavé zviera so silnou vôľou sa stalo symbolom jeho kampane - voľby vyhral. Jacksonovi nasledovníci založili modernú Demokratickú stranu.

Osol sa potom v roku 1870 objavil v kresbách vtedy populárneho karikaturistu nemeckého pôvodu Thomasa Nasta. Od tých čias demokrati - hoci neoficiálne - akceptujú osla ako maskota. Zdôrazňujú pritom jeho dobré vlastnosti, osol je skromný, nenáhlivý, trochu tvrdohlavý, bystrý, nebojácny a hodný lásky.

Dlhoročná tradícia

Slon je symbolom republikánov už 150 rokov. V súvislosti s republikánskou stranou sa v kresbách objavil ešte v roku 1860. Bol to však karikaturista Nast, ktorý v roku 1874 v magazíne Harper's Weekly definitívne spojil republikánov s podobizňou slona.

Nast nakreslil stádo vystrašených zvierat - medzi nimi aj slona s nápisom republikánski voliči - ktoré utekajú pred oslom preoblečeným za leva. Republikáni sa však spriatelili s hrubokožcom s dlhým chobotom. Hovoria, že slony sú silné, inteligentné a správajú sa dôstojne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok