Politológ Lenč: Myslím si, že konflikty budú pokračovať, sú DNA tejto vládnej koalície

TA3
21.9.2021 20:52

Predikovať ďalší vývoj situácie vo vládnej koalícii je ťažké, pretože koalícia vôbec nepracuje racionálne. V relácii Téma dňa to povedal politológ Jozef Lenč. Prekvapením je podľa neho zmena postoja strany Sme rodina a nesúhlasenie so vznikom pracovnej skupiny, ktorá má obnoviť dôveru v právny štát.

demisie vláda ilu 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Rázny zvrat postoja

Sme rodina naďalej ostáva v koalícii aj po ostrej kritike zo strany Igora Matoviča. Podľa Lenča však nejde o prekvapenie. "Z hľadiska toho, ako vládna koalícia funguje, aké odkazy si dávajú, akým spôsobom sú v permanentnej kríze, tak to, že tá kríza nateraz na pár hodín skončila, nie je vôbec prekvapujúce," myslí si politológ.

Prekvapením je podľa Lenča zmena postoja strany Sme rodina. Na minulotýždňovej tlačovej konferencii totiž premiér potvrdil, že za vznikom pracovnej odbornej skupiny je v koalícii zhoda, pričom sa konferencie za stranu Sme rodina zúčastnil aj Milan Krajniak.  „Môžeme špekulovať, čo vlastne stálo za tým rezolútnym a ráznym zvratom postoja Sme rodina,“ tvrdí Lenč. 

Rozpad strany Za ľudí

Bude sa pre rozdelenie strany Za ľudí otvárať koaličná zmluva? Vládna koalícia podľa Lenča nepracuje vôbec racionálne. Aj preto je ťažké predikovať možný ďalší vývoj. „Je ťažké povedať, či sa koaličná zmluva bude prerábať alebo sa jednoducho nechá problém vyhniť.“. Myslí si však, že konflikty budú pokračovať, pretože sú "DNA tejto vládnej koalície".

„Aby koalícia zabránila krízam a upokojila situáciu, v ktorej sa ocitla, zmenila by sa zo štvorkoalície na trojkoalíciu, podpísala by sa nová koaličná zmluva, aby sa zamedzilo ďalším konfliktom.“. Elegantným riešením by podľa Lenča bolo, keby rezort spravodlivosti zostal SaS, ministerstvo investícií by sa aj s Veronikou Remišovou vrátilo OĽANO a strane Sme rodina by sa splnil niektorý z jej „populistických balíčkov“.

Spolupráca Smeru a Hlasu

Ako si politológ vysvetľuje navrhovanú spoluprácu zo strany Roberta Fica medzi Smerom a Hlasom? Lenč si myslí, že Robert Fico ešte stále bojuje o voličov, ktorých mu zobral Peter Pellegrini. „Zo strany Smeru je to samozrejme taktizovanie a boj o hlasy bývalých voličov Smeru, ktorých bolo v ostatných voľbách 28 percent, ale povedzme pred desiatimi rokmi 44 percent,“ dodáva. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok