Viedeň zavádza nové pravidlo. Vstup do podnikov a na akcie budú mať len očkovaní a vyliečení

TA3 TASR
21.9.2021 16:31

Rakúska metropola Viedeň zavádza od 1. októbra pri návšteve nočných podnikov, barov a na podujatiach s viac ako 500 účastníkmi pravidlo 2G - znamená to, že vstup budú mať povolený len ľudia zaočkovaní proti novému koronavírusu alebo tí, čo sa z ochorenia COVID-19 vyliečili.

Párty žúr alkohol mladí 1140px (SITA)
SITA/AP

Vo všetkých obchodoch sa okrem toho zavádza povinnosť nosiť respirátory FFP2. Nové opatrenia budú platiť zatiaľ jeden mesiac pre osoby od 12 rokov, oznámil v utorok viedenský starosta Michael Ludwig. Výnimku z uvedených nariadení budú mať pracovníci v spomenutých oblastiach - budú však musieť predložiť test PCR. Všade tam, kde je potrebné sa preukazovať negatívnym výsledkom testu, ako napríklad v reštauráciách, musí ísť po novom o presnejší test PCR, nie o antigénový test.

Ludwig na tlačovej konferencii po rozhovoroch s lekármi a virológmi poukázal na stúpajúci počet pacientov v nemocniciach a upozornil, že zdravotnícky personál sa dostáva na hranice svojich možností. Stanica ORF uvádza, že vo viedenských nemocniciach je aktuálne 214 pacientov s covidom, pričom priemerný vek hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 48 rokov.

Michael Binder, predstaviteľ asociácie viedenských nemocníc, doplnil, že deväť z desiatich osôb na JIS tvoria nezaočkovaní pacienti. Dodal, že vývoj pandémie opäť spôsobuje odklad plánovaných operácií. Nové, prísnejšie pravidlá majú podľa Ludwiga v rakúskej metropole zvýšiť mieru zaočkovanosti. Starosta Viedne sa tiež vyslovil za prísnejšie reštrikcie na pracoviskách, ako napríklad prijatie pravidla 3G, čiže dokladu o očkovaní, negatívnom teste alebo prekonaní covidu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok