Deň pred voľbami sú šance Obamu a Romneyho vyrovnané

TA3, SITA
5.11.2012 09:45

Do oficiálneho začiatku amerických prezidentských volieb ostáva už len deň. Prieskumy ukazujú, že súboj Baracka Obamu a jeho protikandidáta Mitta Romneyho bude veľmi tesný. Volebné štáby ale sršia optimizmom a obaja nádejní prezidenti do poslednej chvíle cestujú za svojimi voličmi.

Šance sú podľa prieskumov vyrovnané

Víťaza utorňajších prezidentských volieb v Spojených štátoch nedokázali predpovedať ani jedny z posledných prieskumov preferencií, ktorých výsledky zverejnili v nedeľu.

Podľa väčšiny z nich zostávajú šance úradujúceho prezidenta Baracka Obamu a jeho republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho prakticky vyrovnané, keďže uvádzané rozdiely sú nižšie ako štatistická odchýlka.

V prieskume denníka Wall Street Journal a televíznej stanice NBC News víťazí Obama v pomere 48 ku 47 percentám, čo jeden z jeho autorov označil za predzvesť "nerozhodného preteku", v ktorom bude mať hlavné slovo účasť voličov. Prieskum sa uskutočnil v dňoch 1. až 3. novembra na vzorke 1 475 takzvaných pravdepodobných voličov.

Hoci sú podobne vyrovnané aj výsledky ďalších celonárodných prieskumov, v prospech Obamu hovorí mierny náskok vo väčšine štátov, ktorým vo voľbách pripisujú rozhodujúcu úlohu.

Dôležitejšie ako celková podpora jednotlivých kandidátov je totiž to, v koľkých takzvaných nerozhodnutých štátoch sa im podarí zvíťaziť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok