Ženy vraj prídu na rad neskôr. Taliban vymenoval nových námestníkov ministrov

TA3 TASR
21.9.2021 10:25

Afganské hnutie Taliban vymenovalo námestníkov ministrov novej afganskej vlády. Nie sú však medzi nimi žiadne ženy, informovala agentúra AP.

Katar
TASR/AP

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid na tlačovej konferencii toto rozhodnutie obhajoval. Vláda podľa jeho slov zahŕňa členov etnických menšín ako Hazári – perzsky hovoriaca národnostná menšina hlásiaca sa k šiitskej vetve islamu. Ženy podľa neho budú do vlády vymenované neskôr.

"Je povinnosťou OSN uznať našu vládu," povedal Mudžáhid a dodal, že ostatné krajiny vrátane európskych, ázijských a islamských by s Talibanom mali nadviazať diplomatické vzťahy.

Taliban v polovici augusta ovládol väčšinu krajiny vrátane hlavného mesta Kábul. Fundamentalistické hnutie 24. augusta vymenovalo prvých predstaviteľov svojej novej dočasnej vlády. Medzinárodné spoločenstvo upozornilo, že Taliban bude posudzovať podľa jeho činov a uznanie jeho vlády bude spojené s prístupom hnutia k ženám a menšinám.

Taliban počas svojej predchádzajúcej vlády v 90. rokoch 20. storočia zakazoval dievčatám a ženám chodiť do školy, do zamestnania a zúčastňovať sa na verejnom živote, pripomína AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok