Ako sa stravovať, ak máte ekzém? Toto sú najhoršie potraviny pre pokožku

TA3/bd
21.9.2021 09:00

Strava ekzém nespôsobuje, no môže jeho príznaky zlepšiť, alebo zhoršiť. Ak máte ekzém (atopická dermatitída), patríte k 30% populácie, ktorá trpí týmto ochorením. Zatiaľ čo väčšina ekzémov sa prejavuje u detí a mladistvých, aj dospelí mávajú prejavy. Preto je dôležité poznať spúšťače, aby bola vaša pokožka zdravá a nesvrbela.

Ako sa stravovať, ak máte ekzém? Toto sú najhoršie potraviny pre pokožku
Pixabay

Ekzém je zápalové ochorenie kože, ktoré je vyvolané faktormi životného prostredia. Nemusí byť dedičné. Na vzplanutie ekzému majú vplyv rôzne veci, aj preto si strava vyžaduje veľkú pozornosť. Vzplanutia sa môžu pohybovať od malých škvŕn suchej pokožky po neznesiteľne svrbivé škvrny na celom tele. 

Vzplanutia ekzému sú pre každého rôzne, rovnako ako spúšťače, ktoré ich môžu spôsobiť. Inými slovami, jedlo, ktoré postihne jednu osobu, nemusí u druhej vyvolať reakciu, takže na nájdenie konkrétnych spúšťačov danej osoby je zvyčajne potrebná metóda pokusu a omylu.

strava Pixabay

Vhodné potraviny

Pretože je ťažké poznať, aké potraviny môžu byť vašimi osobnými spúšťačmi, je vždy rozumné jesť potraviny prospešné pre zdravie pokožky vo všeobecnosti. To znamená, že by ste mali dodržiavať diétu, ktorá poskytuje živiny a hydratáciu, ktorá podporí zdravie vašej pokožky a zaistí jej najlepší vzhľad.

Protizápalové

Ekzém je zápalové ochorenie, preto sa odporúča protizápalová diéta. Medzi protizápalové potraviny patria:

  • Olivový olej
  • Paradajky
  • Orechy a semená, vrátane mandlí (pokiaľ nemáte alergiu)
  • Ryby
  • Tmavá listová zelenina
  • Ovocie

sladkosti Pixabay

Ak nemáte alergiu na mliečne výrobky, je zdravé zaradiť do stravy minimálne jogurty s nízkym obsahom tuku bohaté na probiotiká. Posilňujú zdravie čriev a pomáhajú predchádzať tomu, aby sa zápalové cytokíny v čreve dostali do krvného obehu po vysokokalorickom alebo vysokotučnom jedle.

Bohaté na vitamín C

Potraviny obsahujúce vitamín C sú notoricky známe svojím pozitívnym účinkom na pokožku. Vitamín C je silný antioxidant, čo znamená, že patrí do vyššie uvedenej kategórie protizápalových potravín. Je potrebný na vytvorenie zdravej kožnej bariéry, ktorá pomáha uzamknúť vlhkosť a predchádzať suchosti a podráždeniu. Zistilo sa, že ľudia s ekzémom majú nižšie hladiny vitamínu C. Väčšina ovocia a zeleniny je práve bohatá na tento prospešný vitamín, vrátane:

  • Paprika, pomaranče, banány
  • Melón, kivi, kel, brokolica
  • Paradajky, ružičkový kel, jahody

INFO: Vynikajúca je aj strava bohatá na omega-3, ktorá má rovnako protizápalové vlastnosti. K veľkým zdrojom omega-3 patria chia semienka, vlašské orechy a ryby.

mlieko Pixabay

Nevhodné potraviny

V prvom rade všetkým spracovaným, ako sú sladké raňajkové cereálie, ktoré sú spojené so zápalom, čo môže viesť k vzplanutiu ekzému. 

Potraviny, na ktoré ste osobne citliví

Potraviny, ktoré spôsobujú vzplanutie ekzému sa líšia od človeka k človeku. Existuje však niekoľko bežných vinníkov, ktorých si treba všímať:

  • Mlieko
  • Vajcia
  • Arašidy

Minimalizácia príjmu mliečnych výrobkov môže byť pre niektorých ľudí veľmi užitočná, pretože bývajú spúšťačom. Mnohí pacienti s atopickou dermatitídou majú totiž citlivosť na lepok. U detí s ekzémom, ktorý je spôsobený mliekom, môže predstavovať bezpečnú alternatívu k bežnému kravskému mlieku sójové mlieko. 

INFO: Pomáha na ekzém pitná voda? Ľudia s ekzémom majú suchšiu pokožku, ale dostatočné množstvo vody môže pomôcť udržať pokožku hydratovanú. Dospelí by sa mali snažiť vypiť aspoň tri litre denne, aby zostali hydratovaní.

strava Pixabay

Zápalové potraviny

Ekzém je zápalové ochorenie, preto je najlepšie obmedziť príjem potravín, ktoré spôsobujú zápal:

  • Červené a spracované mäso
  • Cukrovinky, vrátane cereálií a nápojov
  • Vyprážané jedlo
  • Spracované dezerty a pečivo

Najlepšia je stredomorská strava

Stredomorská strava nie je určená špeciálne na liečbu ekzémov, ale môže pomôcť zmierniť celkový zápal. Je totiž plná ovocia a zeleniny a je už dlho považovaná za správnu, ktorá pomáha znižovať zápal. Pri dodržaní stredomorskej stravy budete jesť ryby najmenej dvakrát týždenne a budete mať diétu bohatú na ovocie, zeleninu a olivový olej.

INFO: Je káva dobrá na ekzém? Napriek tomu, že na internete nájdete príbehy ľudí, ktorí sa vzdali kávy a „vyliečili“ si ekzém, nezdá sa, že by existoval dôveryhodný výskum, ktorý by preukázal, či káva alebo kofeín môžu pomôcť zmierniť príznaky ekzému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok