Trudeau po predčasných voľbách: Dostali sme mandát, aby sme vyviedli krajinu z pandémie

TA3 TASR
21.9.2021 08:15

Od voličov sme dostali jasný mandát na to, aby sme vyviedli krajinu z pandémie. Vyhlásil to po sčítaní väčšiny hlasov po pondelkových predčasných voľbách kanadský premiér Justin Trudeau.

"Vy (Kanaďania) nás posielate späť do práce s jasným mandátom, aby sme sa dostali z tejto pandémie," povedal Trudeau. Podľa televízie BBC tento politik naďalej zostane kanadským premiérom. Jeho zámer obsadiť väčšinu kresiel v parlamente sa mu však nepodaril.

Podľa prognózy kanadskej verejnoprávnej televízie CBC po sčítaní viac ako 90 percent hlasov získala Liberálna strana 157 kresiel v parlamente. Opozičná konzervatívna strana si ich pripísala 122. Na dosiahnutie väčšiny, v ktorú Trudeau dúfal, víťazovi volieb chýba 13 mandátov.

"Trudeau svoju hazardnú stávku prehral. Povedal by som, že je to pre neho horkosladké víťazstvo," myslí si profesor politológie Daniel Beland z McGillovej univerzity v Montreale. Agentúra AP pripomenula, že kanadská opozícia už počas predvolebnej kampane obviňovala Trudeaua z toho, že vyhlásil "zbytočné predčasné voľby" s cieľom naplniť osobné ambície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok