USA po búrke: Elektrinu stále nemá guvernér ani státisíce iných

TA3, SITA
5.11.2012 11:12

Milión obyvateľov štátu New Jersey vrátane guvernéra ostáva naďalej bez elektriny. Hoci sa východ Spojených štátov dáva po minulotýždňovom údere búrky Sandy do poriadku, výpadky elektriny aj pitnej vody sú stále bežné.

New York otvára školy

V meste New York otvoria v pondelok skoro všetky školy, ktoré museli minulý týždeň uzavrieť po búrke Sandy. Do normálu sa vracia aj premávka metra, ktorého tunely boli zaplavené vodou.

V New York City podľa starostu Michaela Bloomberga prišlo o strechu nad hlavou až 40-tisíc obyvateľov. Mnohí z nich nemajú kde bývať, keďže provizórne ubytovne začínajú byť preplnené.

Teplota klesá

Situácia je o to horšia, že už zavládlo mrazivé počasie. Oblasť má v stredu zasiahnuť ďalšia búrka sprevádzaná dažďom a vetrom.

"Začína byť zima a ľudia sú v domoch, ktoré sú neobývateľné," vyhlásil guvernér štátu New York Andrew Cuomo, podľa ktorého musí štát zabezpečiť bývanie pre desaťtisíce ľudí. "Máme tu obrovský ubytovací problém," povedal. Asi dva milióny ľudí v siedmich postihnutých štátoch sú stále bez elektrickej energie a na obnovenie dodávky budú musieť počkať ešte asi dva týždne.

V oblasti je okrem toho stále nedostatok pohonných hmôt, aj keď situácia v tomto smere sa už začína zlepšovať aj vďaka pomoci federálnej vlády.

Takmer dvesto obetí superbúrky

Búrka Sandy zasiahla východ Spojených štátov na začiatku minulého týždňa. Okrem materiálnych škôd dosahujúcich desiatky miliárd dolárov si vyžiadala 109 obetí v 15 štátoch USA, ďalších asi 70 ľudí zahynulo v karibských štátoch vrátane Haiti a Kuby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok