Komunistická strana preverí tvrdenia o premiérovom tajnom bohatstve

TASR
5.11.2012 06:46

Čínska Komunistická strana sa bude zaoberať tvrdeniami denníka The New York Times, podľa ktorých rodina čínskeho premiéra Wen Ťia-paa nazhromaždila "skryté bohatstvo" v hodnote najmenej 2,7 miliardy amerických dolárov (2,1 miliardy eur).

Komunistická strana preverí tvrdenia o premiérovom tajnom bohatstve
SITA

S odvolaním sa na dnešné vydanie hongkongského denníka The South China Morning Post o tom informovala agentúra Reuters.

O interné vyšetrovanie požiadal politbyro samotný Wen, pričom podľa nemenovaných zdrojov sa tak snaží očistiť svoje meno.

Právni zástupcovia premiérovej rodiny odmietli tvrdenia amerického denníka, ktorý napísal, že Wenova matka, súrodenci a deti nadobudli väčšinu svojho majetku od roku 1998, kedy sa Wen stal vicepremiérom.

Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že Wen sa prostredníctvom iniciovania vyšetrovania snaží o presadenie zákona, podľa ktorého by poprední predstavitelia štátu museli zverejniť svoj majetok a majetkové pomery svojich rodín.

Názory na dôvody premiérovej iniciatívy sa však rôznia. "Aj keby Wen chcel zverejniť svoj majetok, ja si myslím, že iní poprední predstavitelia, ktorí možno majú svoje vlastné 'skryté bohatstvo', mu vzhľadom na možnú búrlivú spoločenskú odozvu neumožnia presadiť tento návrh," uviedol právny expert z Pekinskej univerzity Che Wej-fang.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok