Mikulec vymenoval Hamrana za dočasného prezidenta Policajného zboru

TA3 TASR
20.9.2021 15:47

Minister vnútra Roman Mikulec v pondelok vymenoval do funkcie dočasne povereného prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. Minister o tom informoval na sociálnej sieti. Verí, že sa Hamran pevne zhostí všetkých úloh a výziev, ktoré ho v týchto náročných časoch čakajú.

Roman Mikulec 1140 px
Roman Mikulec 1140 px

Medzinárodne uznávaný odborník

"Ide o skúseného a medzinárodne uznávaného odborníka, ktorý je v súčasnosti aj veliteľom Útvaru osobitného určenia, známeho aj ako Lynx Commando," uviedol minister. V súčasnosti potrebuje Policajný zbor a Slovenská republika podľa Mikulca čestných a statočných profesionálov, ktorí sú pripravení stáť na strane zákonnosti a spravodlivosti viac ako kedykoľvek predtým. 

"Je nesmierne dôležité, aby sme v nasledujúcom období nepoľavili. Práve naopak. Tí, ktorí v minulosti spravodlivosť krivili, robia všetko pre to, aby im špinavé praktiky nikdy neboli preukázané. To nesmieme dopustiť," vyhlásil Mikulec.

Hamran nahradil vo vedení polície Petra Kovaříka, ktorý na vlastnú žiadosť skončil k 15. septembru. Rozhodol sa tak po tom, ako ho na konci augusta obvinila Krajská prokuratúra v Bratislave zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Zmariť mal prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.

Nové pravidlá

Riadne výberové konanie na nového policajného prezidenta má byť vyhlásené do 30 dní od zániku funkcie. Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

Mikulec pri oznámení Hamranovho poverenia informoval, že do legislatívneho procesu sa budú snažiť čo najskôr dostať nové pravidlá voľby policajného prezidenta. Zámer zmeniť výber šéfa polície obsahuje aj programové vyhlásenie vlády. Posilniť by sa mal vplyv ministra vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok