Matovič očakáva výsledky do pár dní. Začala fungovať skupina pre obnovu dôvery v právny štát

TA3 TASR
20.9.2021 11:35

Na Úrade vlády SR od pondelka začala fungovať odborná pracovná skupina zameraná na obnovu dôvery v právny štát. Jej zriadenie schválila minulý týždeň bezpečnostná rada štátu ako reakciu na situáciu v bezpečnostných zložkách.

Pre vládu a parlament má pripraviť návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. Pracovať má osem hodín denne.

Minister financií a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič očakáva prvé výsledky pracovnej skupiny už za pár dní. „Pre očistu, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje, potrebujeme v prvom rade garantovať statočným a odvážnym vyšetrovateľom a prokurátorom, aby mohli ísť po krku tzv. našim ľuďom alebo zbohatlíkom, ktorí tu roky rozkrádali Slovensko," uviedol pred rokovaním. Myslí si, že treba napríklad jasne vymedziť právomoci generálnej a špeciálnej prokuratúry. Paragraf 363 by zrušil alebo výrazne oklieštil. Hnutie Sme rodina, ktoré sa na skupine odmieta zúčastňovať, chce Matovič ubezpečiť, že zmeny nie sú namierené proti niekomu, ale za očistu a spravodlivosť pre každého.

Líderka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová považuje za nevyhnutné zmeny na policajnej inšpekcii, ale aj na špeciálnej a generálnej prokuratúre. "Stav v polícii a na prokuratúre sa musí zmeniť. Rovnako sa musia ozrejmiť podozrenia z opakovaného zneužívania tajnej služby. Prinášam konkrétne návrhy na zmeny policajnej inšpekcie, na zmeny na špeciálnej a generálnej prokuratúre, na nový prístup k sporným zákonným ustanoveniam a aj k výberu sudcov, prokurátorov a policajtov," avizovala na sociálnej sieti.

Zriadenie skupiny odobrila aj koaličná SaS. Jej predseda a minister hospodárstva Richard Sulík minulý týždeň označil aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách za neprehľadnú a zamotanú.

Sme rodina ohlásilo bojkot

Predseda Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár oznámil, že hnutie sa nebude zúčastňovať na pracovnej skupine. Uviedol, že nebude podporovať vytvorenie tzv. druhej mafie, podozrenia sú podľa neho vážne. Vyzval koalíciu, aby sa vrátila k práci, ktorú sľubovala voličom.

O vzniku pracovnej skupiny rozhodla vo štvrtok bezpečnostná rada. Premiér Eduard Heger (OĽANO) ju zvolal po tom, ako Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie. Obvinili ich zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvoch policajtov zároveň aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok