Ukrajinská opozícia chce bojkotovať parlament

TASR
4.11.2012 20:50

Protestuje tak proti údajným volebným podvodom a pomalému sčítaniu hlasov.

Ukrajinská opozícia chce bojkotovať parlament
SITA

Ukrajinská opozícia pohrozila bojkotom Poslaneckej snemovne na protest proti podvodom v nedávnych parlamentných voľbách a pomalému sčítaniu hlasov. Strana UDAR boxera Vitalija Klička a opozičný blok Zjednotená opozícia-Baťkivščyna uväznenej expremiérky Julie Tymošenkovej uvažujú o konaní mimoriadnych zjazdov, na ktorých by presvedčili poslancov o bojkote, oznámili dnes ukrajinské médiá.
"Vládcovia urobili z volieb frašku, ktorej cynizmus je bezprecedentný," povedal Vitalij Kovaľčuk, manažér volebnej kampane strany UDAR.

Odporcovia prezidenta Viktora Janukovyča chcú v pondelok zorganizovať aj demonštráciu pred sídlom ústrednej volebnej komisie v Kyjeve. Hlavným dôvodom nových protestov sú výsledky z 94. volebného obvodu v regióne Kyjeva, v ktorom boli hlasy v niekoľkých volebných miestnostiach vyhlásené za neplatné a víťazom sa tak stala kandidátka Janukovyčovej vládnucej Strany regiónov.

Týždeň po voľbách stále nie sú známe konečné výsledky volieb. Tie má volebná komisia oznámiť v pondelok. Meškanie, kritizované aj Európskou úniou, komisia zdôvodnila "ľudským faktorom".
Z čiastkových výsledkov vyplýva, že voľby z 28. októbra vyhrala Strana regiónov so ziskom 30 percent hlasov pred Baťkivščynou (25,5 percenta). Do parlamentu sa ešte dostali komunisti, strana UDAR a krajne pravicová nacionalistická strana Sloboda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok