K bombovým útokom v Afganistane sa prihlásil Islamský štát, terčom bol Taliban

TA3 TASR
19.9.2021 21:34

K víkendovým bombovým útokom v Afganistane, ktorých terčom bolo fundamentalistické hnutie Taliban, sa v nedeľu prihlásila regionálna odnož teroristickej organizácie označovanej ako Islamský štát - Chorásán, skrátene IS-K.

Taliban
TASR/AP

IS-K tvrdí, že "tri samostatné bombové útoky" sa zamerali na tri "vozidlá Talibanu" v Džalalabade v sobotu a ďalší podobný "bombový útok" s rovnakým terčom sa odohral v nedeľu. Podľa dostupných informácií si nedeľný útok vyžiadal päť obetí vrátane dvoch civilistov. Ďalší najmenej traja ľudia zahynuli pri sérii bombových útokov v sobotu. Zranených pri nich bolo takmer 20 ľudí. Agentúra AFP pripomenula, že IS-K sa prihlásil aj k zodpovednosti za útok, pri ktorom na konci augusta zahynulo na kábulskom letisku viac ako 100 ľudí.

Mesto Džalalabad leží na východe Afganistanu a je hlavným mestom provincie Nangarhár, bašty afganskej pobočky skupiny Islamský štát, ktorá je radikálnejším rivalom Talibanu. Terčom útokov sa v sobotu i v nedeľu stali vozidlá bezpečnostných zložiek, ktoré teraz podliehajú Talibanu. Ide o prvé takéto atentáty od odsunu posledných amerických jednotiek na konci augusta po 20 rokoch ich pôsobenia v Afganistane.

Islamistický Taliban ovládol Afganistan a jeho metropolu Kábul v auguste po zdrvujúcej porážke a rozklade ozbrojených síl krajiny, v ktorých slúžilo asi 300-tisíc ľudí. Talibovia sa zmocnili aj zbraní, munície a vybavenia bezpečnostných jednotiek bývalej vlády vrátane vojenských lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok