Zamestnanci chovajú na úrade dážďovky, kŕmia ich zvyškami z jedla aj mletou kávou

TA3 TASR
19.9.2021 18:47

Na miestnom úrade v bratislavskej Karlovej Vsi kompostujú kalifornské dážďovky. Pracovníci úradu ich kŕmia šupkami z rôzneho ovocia, zeleniny či škrupinkami z vajíčok, kompost, ktorý dážďovky vyprodukujú z kuchynského a záhradného odpadu, slúži na hnojenie kvetináčov.

zelenina mrkva paradajky paprika 1140 px (SITA/Nina Bednáriková)
SITA/Nina Bednáriková

Informoval o tom hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes. "Krátko po zverejnení výzvy karloveský úrad kontaktoval darca kalifornských dážďoviek. Dážďovkám stačilo pripraviť podstielku, v tomto prípade natrhaný kartón, a začať ich prikrmovať. Dážďovky si pochutnávajú na šupkách z ovocia aj zvyškoch použitej mletej kávy," priblížila Magdaléna Svoreňová z referátu životného prostredia miestneho úradu.

V jednej z chladničiek na miestnom úrade sa nachádza nádoba na bioodpad. Zberajú ho celý týždeň a následne ním nakŕmia dážďovky. Tie vytvoria kvalitný kompost a tzv. dážďovkový čaj, ktorý možno použiť ako tekuté hnojivo pre izbové rastliny. Podobne je možné využiť zrelý kompost, ktorého zrelosť prezrádza hnedá až čierna farba, je drobivý, nezapácha a vonia zeminou.

Kompostovanie je proces, pri ktorom sa biologický odpad mení na kompost za pomoci vzduchu, tepla a vlhka. Pri vermikompostovaní sú do procesu zapojené aj dážďovky, ktoré majú schopnosť premeniť bioodpad na kvalitné organické hnojivo. Vďaka kompostu dostanú rastliny dostatok živín a minerálov, získajú odolnosť voči škodcom a chorobám, podporí sa ich rast a získajú odolnosť pri tepelných zmenách. Používaním vermikompostéra v domácnosti možno znížiť množstvo komunálneho odpadu minimálne o 30 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok