Vo svete je prebytok vyše miliardy vakcín. Darujte ich chudobným, vyzýva aliancia

TA3 ČTK
19.9.2021 18:42

Vyspelé krajiny majú v súčasnosti prebytok zhruba 1,2 miliardy dávok vakcín proti covidu. Agentúre EFE to v nedeľu povedal Santiago Cornejo, riaditeľ očkovacie aliancie Gavi, ktorá zriaďuje program Covax. Program, ktorý zastrešuje Svetová zdravotnícka organizácia, distribuuje vakcíny do chudobnejších krajín hlavne v Afrike, Latinskej Amerike či Ázii.

XY
TASR/AP

Podľa Corneja by preto bohaté štáty mali prepustit Africkej únii a programu COVAX svoje objednávky u najväčších výrobcov očkovacích látok.

Svetová zdravotnícka organizácia dlhodobo poukazuje na nízku zaočkovanosť v chudobných krajinách, a to hlavne v Afrike či Latinskej Amerike. WHO z tohto dôvodu tiež kritizovala podávanie tretích dávok vakcíny v bohatších krajinách. Odborníci poukazujú na to, že pre nízku zaočkovanosť vznikajú v chudobnejších krajinách varianty koronavírusu, ktoré môžu byť nebezpečnejšie a nákazlivejšie.

Podľa aliancie Gavi je v súčasnosti hlavným problémom distribúcia a nie nedostatok vakcín. Podľa odhadov by farmaceutické firmy mali vyrobiť do konca tohto roka 12 miliárd dávok vakcín. "Medzi hlavnými prioritami je ukončenie všetkých foriem zákazov vývozu očkovacích látok, a to hlavne zo strany indickej vlády," dodal Cornejo. Napríklad indická vláda totiž výrazne obmedzila vývoz vakcín do programu Covax, aby zabezpečila zásoby pre svoje obyvateľstvo.

Program Covax dodal do 141 krajín sveta približne 280 miliónov vakcín. Do konca roka chcel program poskytnúť chudobnejším krajinám dve miliardy dávok očkovacích preparátov. Následne ale program zrevidoval svoj cieľ na 1,4 miliardy dávok, čo by malo stačiť na naočkovanie 40 percent populácie rozvojových krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok