Situácia s diviakmi v Bratislave by sa mala zlepšiť, pomôcť má vnadenie a zvýšený odstrel

TA3 TASR
19.9.2021 16:56

Zvýšeným odstrelom diviakov a vnadením od obydlí by sa mala situácia s diviakmi postupne zlepšovať. Tvrdí to Ján Martinovič, podpredseda a štatutár Poľovníckej spoločnosti Devínska Kobyla.

Chcú znížiť stavy diviakov. Ich mäso by sa malo objaviť v predaji
TASR/Ján Krošlák

Vytláčanie poľovnej zveri z jej teritórií spôsobilo veľké množstvo turistov počas protipandemických opatrení. Na premnoženie diviakov má veľký vplyv kŕmenie z balkónov na sídliskách v Karlovej Vsi, Dúbravke a Devínskej Novej Vsi. "Vnadíme diviačiu zver na miestach vzdialených od obydlí, aby sa stiahla do lesa. Po skonzumovaní odpadu pri sídliskách (zemiaky, chlieb, ovocie) sa stiahnu k záhradám do húštin, kde majú cez deň pokoj," vysvetľuje Martinovič na webovej stránke mestskej časti Devín.

Poľovnícka spoločnosť zároveň po revíri Devínska Kobyla rozmiestnila plagáty pre informovanie verejnosti o intenzívnom love diviačej zveri. Niektorí turisti však tieto plagáty odstraňujú. "Je to preto, lebo by mali mať psy na vôdzke," vysvetľuje Martinovič. Voľne pustené psy vytláčajú poľovnú zver z lesa k záhradám, kde má zver pokoj. Majiteľom záhrad odporúča, aby si spevnili spodnú časť oplotenia a začali používať odpudzovače zveri.

Veľké množstvo turistov zároveň spôsobilo, že poľovná zver je zo svojich teritórií vytláčaná. Za následok to má aj veľký úhyn poľovnej zveri pri dopravných nehodách či zabitím psami. Poľovnícka spoločnosť už tretím rokom zvyšuje odstrel diviakov bez ohľadu na vek a pohlavie. Ubezpečuje, že vykonáva všetky úkony k situácii diviačej zveri nariadené Štátnou veterinárnou a potravinárskou správou SR a Okresného úradu Bratislava pozemkového a lesného odboru. Diviaky za noc prebehnú aj 50 kilometrov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok