Tipy, aby vám už nezarastali nechty na nohách. Číslo 1 nikto nedodržiava

TA3/bd
19.9.2021 14:00

Agónia zarasteného nechtu dokáže byť nekonečná. Celé to začervenanie, opuch, bolesť a (možno) hnis na palci okolo nechta sú tam kvôli tomu, že vám konček nechtu zarástol do kože.

Tipy, aby vám už nezarastali nechty na nohách. Číslo 1 nikto nedodržiava
nohy

K bolestivému zarastaniu môže dôjsť z mnohých dôvodov, vrátane príliš tesných topánok alebo vášho konkrétneho tvaru chodidla. Jednou z najčastejších príčin je nesprávne strihanie nechtov. Dá sa však riešiť. 

Pravidlo strihania nechtov na nohách číslo jedna znie: Vyhnite sa super krátkemu okrúhlemu tvaru. Keď je necht ostrihaný do zakriveného tvaru, má tendenciu rásť dovnútra, na rozdiel od rovných nechtov. To spôsobuje nerovnomerný tlak na boky nechtov, čo vedie k tvrdnutiu nechtov v dôsledku chôdze, tesnej obuvi alebo tesných ponožiek. Čím je necht tvrdší a hlbší, tým bolestivejšia je oblasť, na ktorú tlačí. 

nohy FreePik

Najlepší tvar nechtov je rovný, či už sú nechty krehké alebo hrubé. Tento tvar umožňuje nechtom narastať rovno, čo im bráni v zarastaní. Ponúkame tipy na správne zastrihávanie nechtov na nohách:

1. Vymočte si nohy

Suché nechty sú náchylnejšie na popraskanie. Ich strihanie po sprche je najlepšie, pretože budú mäkšie a bude sa s nimi dať lepšie manipulovať,“ hovorí Correa. Ak sú vaše nechty obzvlášť hrubé a spôsobujú vám problémy pri strihaní, namočte ich na 20 minút do sódy bikarbóny. 

nechty FreePik

2. Vždy používajte nožnice

Štikanie nechtov spôsobuje, že sú náchylné na zarastanie. Kúpte si nožničky určené na nechty na nohách. Tie bývajú väčšie a lepšie sa držia, čo je plus, keď potrebujete ovládať smer a hĺbku, v ktorej si striháte nechty. Menšie nožnice na nechty na rukách používané na nechtoch na nohách zvyšujú šancu na neželané chyby pri strihaní.

INFO: Ako často ich upravujete, závisí od toho, ako rýchlo vám nechty rastú, ale malo by to byť zhruba každé tri až štyri týždne.

nechty FreePik

3. Strihajte rovno a pilníkujte

Necht zastrihnite rovno, teda naprieč. Potom ho aspoň na chvíľu opilníkujte. Pomocou pilníka dostatočne zaoblite rohy, aby ste odstránili všetky ostré hrany. Dôležité je, aby necht nebol zaoblený pod líniou mäsa. Mali by ste byť schopní dostať svoj necht pod koniec nechtu.

nechty FreePik

Ako ošetrovať zarastený necht

Ak máte vrastený necht, môžete ho liečiť tak, že si nohu trikrát denne namočíte do teplej vody, budete si obúvať pohodlnejšiu obuv a udržíte nohu v suchu. Ak sa nezačne do niekoľkých dní liečiť, musíte k lekárovi, ktorý vám predpíše antibiotiká na odstránenie infekcie alebo odstráni necht chirurgicky. 

INFO: Ľudia, ktorí majú zdravotné problémy, ako sú cukrovka alebo problémy s krvným obehom, sú vystavení zvýšenému riziku problémov s nohami, ako je zarastanie nechtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok