Ruskí nacionalisti protestovali proti prisťahovalectvu

TASR, TA3
4.11.2012 19:18

Moskvou a ďalšími ruskými mestami pri príležitosti štátneho sviatku národnej jednoty pochodovali tisíce nacionalistov. Po oficiálnom konci sprievodu sa medzi nacionalistami a antifašistami strhla bitka.

Tisícky ruských nacionalistov pochodovali dnes ulicami hlavného mesta Moskvy, aby vyjadrili svoj odpor voči imigrantom tmavej pleti z Kaukazu a centrálnej Ázie, informovala agentúra AP.

Demonštranti skandovali heslá ako "Moskva je ruské mesto". Pochod sa konal pri príležitosti Dňa národnej jednoty, štátneho sviatku, ktorý vyhlásili v roku 2005. Na 4. novembra sa preniesol štátny sviatok s pracovným voľnom zo 7. novembra, keď sa v minulosti oslavovala Veľká októbrová socialistická revolúcia.
Ruskí nacionalisti obviňujú Kremeľ, že udeľuje privilégiá migrantom a menšinám, kým ignoruje etnických Rusov, a namietajú tiež, vláda ustupuje nepokojným, zväčša moslimským kaukazským republikám.
Informácie o prípadných násilnostiach počas dnešného pochodu, na ktorom sa podľa odhadov polícia zúčastnilo zhruba 6000 ľudí, neboli bezprostrednej známe.

Agentúra ITAR-Tass však s odvolaním sa na policajné zdroje uviedla, že došlo k zatknutiu približne 25 demonštrantov v nacistických uniformách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok