Britský mäsiarsky priemysel je v ohrození. Problémom je nedostatok oxidu uhličitého

TA3 TASR
19.9.2021 13:45

Britské mäsiarske združenie varuje pred problémami na bitúnkoch v dôsledku akútneho nedostatku oxidu uhličitého. Tento plyn zohráva dôležitú úlohu vo výrobnom procese a je nenahraditeľný, zdôraznilo Britské združenie spracovateľov mäsa. Oxid uhličitý je potrebný na vákuové balenie mäsa.

Britský mäsiarsky priemysel je v ohrození. Problémom je nedostatok oxidu uhličitého
TASR/AP

Združenie upozorňuje, že niektoré bitúnky majú zásoby na menej než 14 dní. "Potom firmy nebudú môcť prijímať nové zvieratá a budú musieť odstaviť výrobné linky," píše sa vo vyhlásení. To môže v konečnom dôsledku zasiahnuť aj chovateľov. "Táto situácia nastala už u výrobcov bravčového mäsa." Výroba hovädzieho a jahňacieho mäsa síce môže pokračovať, bez vákuového balenia má však tovar o päť dní kratšiu dobu spotreby. Predajcovia a spotrebitelia tak budú mať ďalší problém. Pre nedostatok vodičov kamiónov v dôsledku pandémie a brexitu už teraz zostávajú mnohé potravinové regály prázdne.

"Táto kríza ukazuje, že britský potravinový dodávateľský reťazec je vystavený vôli malého počtu dôležitých výrobcov hnojív v západnej Európe," povedal šéf BMPA Nick Allen. "Spoliehame sa na vedľajší produkt z ich výrobného procesu, aby sme udržali britský potravinový reťazec v chode." Oxid uhličitý vzniká pri výrobe hnojív, výrobcov však v poslednom období zasiahli rastúce ceny energií a surovín. Spoločnosť CF Industries preto dočasne odstavila dve fabriky v Británii.

Ak sa situácia nevyrieši, hrozí úplné zastavenie výroby mäsa. Allen preto vyzýva vládu, aby zasiahla u britských výrobcov CO2 a zabezpečila ich lepšiu koordináciu s cieľom vyhnúť sa možným výpadkom v dodávkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok