Obama a Romney sľubujú boj do poslednej minúty

tasr
4.11.2012 17:49

Preferencie sú stále pomerne vyrovnané, kandidáti teda musia zabojovať o každý hlas.

Obama a Romney sľubujú boj do poslednej minúty
SITA

Americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney dosiahli aj v "cieľovej rovinke" rovnaký výsledok a obaja získali 48 percent voličov, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.
Podľa posledného prieskumu denníka Washington Post a televízie ABC podporuje Obamu až 94 percent Afroameričanov. Väčšina belochov podporuje Romneyho - 58 percent by volilo republikána a iba 38 percent terajšieho demokratického prezidenta.

Obama má však tesný náskok v tých amerických štátoch, v ktorých je najviac stranícky nevyhranených voličov (swing states). Šance tu už tradične majú demokrati aj republikáni. Preto má Obama väčšiu nádej, že získa potrebných 270 voliteľov.

Obaja kandidáti - demokratický prezident i jeho republikánsky súper - demonštratívne prejavili optimizmus a sľúbili, že budú do poslednej minúty "bojovať o každý hlas", píše DPA.

Odborníci na voľby už dlho špekulujú o tom, že Obama vo voľbách 6. novembra síce získa potrebný počet voliteľov, zároveň však dostane celkovo menej hlasov ako Romney.
Všetky prieskumy ale treba brať s rezervou, pretože doterajšie výsledky zápasu Obama a Romney sú síce tesné, ale štatistická odchýlka prieskumov sa pohybuje v rozmedzí troch percent (plus alebo mínus).
Problémy na východnom pobreží USA naďalej spôsobujú následky superbúrky Sandy. V niektorých volebných miestnostiach v New Yorku v utorok ešte možno nebude elektrina. Bude sa voliť v stanoch, alebo v stavebných bunkách, ktoré privezie armáda na svojich vozidlách.

Podľa denníkov Washington Post a New York Times vedie Obama vo väčšine štátov, považovaných za "bojové polia", hoci jeho náskok je len veľmi malý.

Obama vedie v Ohiu, víťazstvo v tomto americkom štáte sa považuje za obzvlášť dôležité. V Spojených štátoch už desaťročia platí, že kto vyhrá v Ohiu, prakticky vyhral prezidentské voľby.
Počas tohto víkendu uskutočnil Obama bleskové volebné turné po siedmich amerických štátoch, pričom sa viackrát zastavil práve v Ohiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok