V Česku sa začala najväčšia vojensko-bezpečnostná prehliadka v strednej Európe

TA3 TASR ČT 24
18.9.2021 17:27

Na letisku pri českej obci Mošnov v okrese Nový Jičín sa v sobotu začali Dny NATO, najväčšia vojensko-bezpečnostná prehliadka v strednej Európe.

Akcia privíta vojenské, záchranárske a bezpečnostné jednotky zo 17 krajín. Špeciálnou partnerskou krajinou je v tomto roku Švédsko. Z dôvodu opatrení proti šíreniu koronavírusového ochorenia Covid-19 je potrebné zabezpečiť si vopred vstupenku, pričom samotný vstup na túto dvojdňovú akciu je ako tradične zadarmo. Potrebné je uhradiť iba servisný poplatok. 

Vstupenky sa vybavujú na meno a všetci návštevníci sa musia preukázať bezinfekčnosťou podľa platných hygienických nariadení. Na mieste nie je možné dať sa otestovať. Vyhľadávanú akciu v minulosti navštevovalo približne 200.000 ľudí za oba dni.

Vlani museli byť Dny NATO z dôvodu nepriaznivej epidemickej situácie bez divákov v mieste akcie; ľudia mohli program sledovať v televízii a na internete. Tento rok je počet divákov obmedzený maximálne na 40-tisíc každý deň. "Na sobotu bolo vyčerpaných 35-tisíc vstupeniek a na nedeľu 20-tisíc, ale myslím si, že nedeľňajšie číslo ešte porastie," uviedol Zbyněk Pavlačík, predseda spolku Jagello 2000, ktorý akciu poriada, napísal webový spravodajský portál Novinky.cz.

Dny NATO sa začali spoločným zoskokom českých a poľských parašutistov s vlajkami. Hlavnými lákadlami tohtoročného podujatia sú bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper a stíhacie lietadlo F-35 Lightning II, ktoré sú vybavené najmodernejšími technológiami. Práve druhý menovaný stroj bol už od rána v obkľúčení záujemcov o letectvo. "Ide o historickú udalosť nielen pre mošnovské letisko, ktoré sa stalo vôbec prvým v krajinách zoskupenia V4, kde pristálo lietadlo piatej generácie," tvrdí Pavlačík.

Zmienené lietadlá na statických ukážkach dopĺňajú napríklad konvertoplán V-22 Osprey, obrie transportné lietadlo C-5M Super Galaxy či vrtuľníky AH-64 Apache, UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. Dynamickým ukážkam vo vzduchu dominujú stíhacie lietadlá F-16 Fighting Falcon z tímov ZEUS (Grécko) a SOLOTÜRK (Turecko), ale tiež bojové lietadlá JAS 39C Gripen z Česka, Maďarska a Švédska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok