Bratislava má nové námestie s platanmi, mikrozáhradou i fontánou

TA3 TASR
18.9.2021 17:05

Bratislavský Ružinov má nové námestie. Nachádza sa pri zrekonštruovanej budove Pradiarne 1900, ktorá už viac ako rok slúži prvým nájomcom a pribudnúť by v nej mali ďalší. V budúcnosti prepojí skolaudované námestie túto národnú kultúrnu pamiatku so zvyškom projektu Zwirn a jeho rezidenčnou časťou.

Bratislava má nové námestie s platanmi, mikrozáhradou i fontánou
TASR/Pavel Neubauer

Väčšina spevnenej plochy námestia je voľná, aby mohla ponúkať priestor na dočasné podujatia, trhy či malé kultúrne akcie. Menší pocket park pre biznis poskytne priestor na prácu v exteriéri. Základnými prvkami nového námestia sa stali parter, zeleň, voda a umenie, teda akési „štyri živly“. Súčasťou námestia je tak okrem iného 33 vzrastlých platanov a zelené mikrozáhrady či fontána.

V garáži je podzemný kruhový objazd

"Námestie pri Pradiarni prinesie do územia aj kúsok umenia. Tým má byť atraktívny vežový prvok v podobe umelecky stvárneného diela, ktoré sa stane jasným navigačným prvkom, stretávacím miestom a ďalším kúskom identity tohto územia," podotýka developer. Jeho podoba by mala byť verejnosti predstavená v blízkej budúcnosti. 

Všetka doprava v území je zároveň eliminovaná jej odklonením do podzemnej garáže so štyrmi podzemnými podlažiami. V garáži je vybudovaný aj podzemný kruhový objazd, čím môže námestie nerušene slúžiť peším a cyklistom. Ako hlavný materiál bola použitá kamenná mozaiková dlažba, ktorú dotvorili špeciálne kameninové línie s historickými odkazmi pôvodnej bývalej cvernovej továrne.

Uhorskú cvernovú továreň (s názvom Zwirn Fabrick) založili v roku 1900 obchodníci z Rakúska a Anglicka. Pradiareň bola od začiatku najimpozantnejšou stavbou areálu a nazývali ju aj Priemyselný palác. Jej unikátna konštrukcia pozostáva z liatinových stĺpov spolu s koľajnicovými nosníkmi, do ktorých sú zaklenuté stropné klenby. Pradiareň bola prestavaná v 60. rokoch 20. storočia, výroba v továrni bola ukončená v 90. rokoch 20. storočia. Za NKP ju vyhlásili v roku 2007. 

Zrekonštruovaná budova Pradiarne 1900 bola skolaudovaná vlani. Nad rámec pamiatkovej ochrany prešla rekonštrukciou aj priľahlá budova bývalej Silocentrály.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok