Sagan získal žltý dres, v sobotnej etape Okolo Slovenska skončil tretí

TA3 TASR
18.9.2021 16:31

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil tretie miesto v sobotňajšej 3. etape 65. ročníka medzinárodných pretekov Okolo Slovenska a získal žltý dres pre lídra celkového poradia. Z triumfu sa tešil Nór Kristoffer Halvorsen z Uno-X Pro Cycling, druhý skončil Austrálčan Kaden Groves (BikeExchange).

Sagan v druhej etape Tour de France šiesty, víťazný Jakobsen ho vraj zablokoval
TASR/AP

V sobotu čakalo na pelotón päť horských prémií druhej kategórie a tri rýchlostné prémie. Posledný kopec Čelkova Lehota bol však už 41 km pred cieľom a tak sa očakával opäť hromadný dojazd. Počas etapy niekoľkokrát spŕchlo a jazdilo sa na mokrých cestách. Hneď po štarte prišlo k pádu, ale všetci cyklisti pokračovali ďalej. 

Únik sa sformoval až po takmer 50 km

Na stúpaní do Zázrivej (3,6 km, 4,4%) sa pokúšali odtrhnúť viacerí pretekári, ale ich pokus trval len krátko. Únik sa tak sformoval až po takmer 50 km, keď sa z pelotónu odtrhli Andrea Garosio, Alessandro Tonelli (obaja Bardiani-CSF-Faizané), Roger Adriá (Equipo Kern Pharma), Matěj Zahálka (Elkov-Kasper) a Tomasz Budzinski (Mazowsze Serci Polski). Ich náskok sa po tretej vrchárskej prémii Semeteš (1,4 km, 7,6%) vyšplhal nad dve minúty.

Pelotón, ktorý ťahali najmä cyklisti Deceuninck-QuickStep, si však situáciu strážil a náskok úniku stále sťahoval. Pred záverečným kopcom ho znížil na 50 sekúnd. Belgická stajňa nasadila v záverečných 40 km vysoké tempo a z balíka začali odpadávať viacerí pretekári. Postupne sa rozpadol aj únik a 25 km pred páskou zostal na čele už len Zahálka. Jeho pokus sa čoskoro skončil, ale český cyklista si zaň vyslúžil cenu pre najbojovnejšieho pretekára etapy.

Etapa vyvrcholila hromadným špurtom, v ktorom vyhral Halvorsen tesne pred Grovesom. Sagan finišoval tretí a vďaka bonusovým sekundám sa dostal v celkovom poradí pred doterajšieho lídra Alvara Joseho Hodega z Kolumbie. (Deceuninck-QuickStep).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok