Kanoista Baláž po zisku striebra: Taktika nám dokonale vyšla

TA3 TASR
18.9.2021 14:38

Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek získal na MS v Kodani striebornú medailu v K4 na 500 m. Vo finále finišoval na druhom mieste o 0,40 s za loďou Ukrajiny v zostave Oleg Kucharyk, Dmitrij Danilenko, Igor Trunov, Ivan Semykin. Bronz patrí Česku.

Kanoista Baláž po zisku striebra: Taktika nám dokonale vyšla
TASR/Pavol Zachar

Spoliehajú sa na silný záver

Baláž, Myšák, Zalka a Botek v dánskej metropole nadviazali na striebro z ME v poľskej Poznani. Slováci mali dobrý štart a po úvodnej 250-ke figurovali na druhom mieste za Bielorusmi. V ďalšej časti trate trochu stratili, no predviedli skvelý finiš a prepracovali sa na strieborný stupienok za Ukrajincov, ktorí sa stali nečakane majstrami sveta. Slovensko je jedinou krajinou, ktorá v K4 na 500 m v tomto roku vybojovala cenné kovy na MS, ME i na OH 2020. Pri zisku bronzu na olympiáde v Tokiu sedel namiesto Zalku v lodi skúsený Erik Vlček, ktorý ukončil sezónu a v Kodani neštartuje.

"Háčik" káštvorky Baláž po sobotňajšom finále neskrýval veľkú spokojnosť. "Jazda bola super. Všetko nám sadlo - štart, stred aj záver. Naša taktika nám dokonale vyšla. Všetky lode to od štartu napália. My sa snažíme o to, aby nám veľmi neušli a spoliehame sa na silný záver. Posledných 100 metrov nám vyšlo naozaj výborne. Ukrajinci neboli na olympiáde v Tokiu a od ME trénovali na MS, pre nich to bol vrchol sezóny," uviedol pre TASR Baláž.

Finálová jazda bez chyby

Pre Zalku má striebro z Kodane veľkú cenu. Na OH 2020 v Tokiu bol iba v úlohe náhradníka, keďže v internom rozstrele na bratislavskom Zemníku prehral s Vlčekom. "Som veľmi rád, že na záver pre mňa dosť nešťastnej sezóny to takto parádne vyšlo. V Kodani platilo, že do tretice všetko dobré. Pred šampionátom sme mali málo spoločných tréningov, preto nám padlo vhod, že sme museli absolvovať aj semifinále. Počas finálovej jazdy sme nespravili žiadnu chybu. Vedeli sme, že štartové pole je veľmi rýchle a bude sa rozhodovať pred cieľom. Asi 150 metrov pred záverom som zakričal hop a nasadili sme k silnému finišu, ktorý nám vyniesol striebro. Ukrajinci nás prekvapili v rozjazdách, v ktorých dosiahli rýchly čas, vo finále sme s nimi už počítali."

Výkon štvorkajaka vysoko vyzdvihol Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky: "Chalani mali jeden z lepších štartov, fúkal im vietor do chrbta. Na posledných 100 metroch sa dokázali posunúť dopredu. Som veľmi rád, že nadviazali na úspechy z ME a olympiády. Je to vizitka tvrdej práce pretekárov, trénerov i zväzu. Máme mladý tím, ktorý má veľkú perspektívu."

Výsledky A-finále K4 na 500 m: 1. Oleg Kucharyk, Dmitrij Danilenko, Igor Trunov, Ivan Semykin (Ukr.) 1:20,19, 2. Samuel BALÁŽ, Denis MYŠÁK, Csaba ZALKA, Adam BOTEK (SR) 1:20,59, 3. Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Vorel, Pavel Šlouf (ČR) 1:20,69.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok