Občianske preukazy so skončenou platnosťou používa takmer 35-tisíc ľudí. Kvôli covidu však naďalej platia

TA3 TASR
18.9.2021 09:11

Občianske preukazy, ktorým mala uplynúť platnosť po apríli 2020, naďalej používa takmer 35-tisíc Slovákov. Vzhľadom na zákon prijatý pre pandémiu ochorenia COVID-19 na Slovensku naďalej platia. Uviedla to Alena Koišová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

občiansky preukaz 1140 px (TASR/Pavel Neubauer)
TASR/Pavel Neubauer

"Aktuálne evidujeme takmer 35-tisíc občianskych preukazov, ktorým skončila platnosť po 9. apríli 2020. V zmysle zákona číslo 73/2020 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR v súvislosti s ochorením COVID-19, sú naďalej platné," skonštatovala Koišová.

Okrem občianskeho preukazu sa pre pandémiu predĺžila aj platnosť vodičských preukazov a dokladov o zdravotnej a psychickej spôsobilosti či zbrojných preukazov. Predĺžili sa aj lehoty pre vlastníkov či držiteľov vozidiel. V závislosti od termínu pôvodnej platnosti tak možno používať doklady od jedného do štyroch mesiacov po uplynutí krízovej situácie. Predĺžená platnosť sa nevzťahuje na cestovné pasy.

Krízovou situáciou je podľa daného zákona núdzový stav, výnimočný stav, alebo mimoriadna situácia vyhlásená pre pandémiu ochorenia COVID-19. Na Slovensku v súčasnosti naďalej trvá mimoriadna situácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok