Biely dom vyjadril poľutovanie nad povolaním francúzskeho veľvyslanca

TA3 TASR
18.9.2021 08:42

Biely dom v piatok vyjadril "poľutovanie" nad povolaním francúzskeho veľvyslanca z USA na konzultácie do Francúzska. Uviedol však, že Spojené štáty budú pracovať na vyriešení sporu ohľadom zmluvy o dodávke ponoriek.

Biely dom vyjadril poľutovanie nad povolaním francúzskeho veľvyslanca
TASR/AP

"Mrzí nás, že spravili tento krok, a v nasledujúcich dňoch sa budeme naďalej angažovať v riešení nezhôd medzi nami, tak ako sme to urobili aj v iných prípadoch počas nášho dlhoročného spojenectva,“ uviedol predstaviteľ Bieleho domu, ktorý si neželal byť menovaný. Predstaviteľ Bieleho domu to povedal po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil povolanie francúzskych veľvyslancov z USA a z Austrálie na konzultácie. 

Francúzsko nahnevalo rozhodnutie Austrálie zrušiť zmluvu na nákup francúzskych konvenčných ponoriek a namiesto toho uzavrieť nové spojenectvo s Britániou a USA na vybudovanie ponoriek na jadrový pohon.  

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že plán je súčasťou dlhodobej stratégie na zaistenie bezpečnosti v indicko-tichomorskom regióne, kde Čína predstavuje rastúcu hrozbu pre vplyv a vedúce postavenie USA v oblasti dohľadu nad medzinárodnými námornými koridormi. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian nazval v piatok zrušenie zákazky zo strany Austrálie "neprijateľným správaním medzi partnermi a spojencami".  

Predstaviteľ Bieleho domu však uviedol, že sú "v úzkom kontakte s francúzskymi partnermi". "Francúzsko je naším najstarším spojencom a jedným z našich najsilnejších partnerov, zdieľame s ním dlhú spoločnú históriu, demokratické hodnoty a odhodlanie spolupracovať pri riešení globálnych výziev. Zdieľame taktiež záujem zaistiť slobodný a otvorený Indo-Pacifik," dodal.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok