Šéf OSN varuje: Svet je na katastrofickej ceste k otepleniu o 2,7 stupňa Celzia

TA3 TASR
18.9.2021 06:54

Zlyhanie pri znížení globálnych emisií posúva svet na "katastrofickú" cestu k otepleniu o 2,7 stupňa Celzia, varoval šéf OSN António Guterres v piatok, len niekoľko týždňov pred zlomovými klimatickými rozhovormi. Tie sa budú konať v Glasgowe pod názvom Konferencia OSN o zmene klímy 2021, a to od 1. do 12. novembra.

Straty na životoch a živobytí

Guterres sa tak vyjadril v čase, keď správa OSN o plnení záväzkov týkajúcich sa emisií obsahovala zistenie, že namiesto zníženia potrebného na to, aby sa svet vyhol najhorším dopadom klimatickej zmeny, nastalo "značné zvýšenie" emisií. Toto ukazuje, že "svet je na katastrofickej ceste k otepleniu o 2,7 stupňa Celzia," napísal Guterres vo vyhlásení. Tento údaj zatrasie teplotnými cieľmi Parížskej klimatickej dohody, ktoré mali udržať otepľovanie výrazne pod 2 stupňami Celzia a najlepšie na úrovni 1,5 stupňa Celzia oproti predindustriálnemu obdobiu.

"Zlyhanie pri splnení tohto cieľa sa bude merať obrovskými stratami na životoch a živobytí," uviedol Guterres. V historickej parížskej dohode z roku 2015 sa krajiny zaviazali, že znížia emisie a poskytnú pomoc štátom, ktoré sú klimatickými zmenami najohrozenejšie.

Množstvá emisií sa pohybujú zlým smerom

Popredný svetový orgán IPCC venujúci sa globálnemu otepľovaniu však vydal v auguste šokujúco nepríjemnú správu, označovanú aj ako "červený kód" pre ľudstvo. Správa totiž varovala, že priemerná teplota na Zemi bude o 1,5 stupňa Celzia vyššia už okolo roku 2030, teda o desaťročie skôr, než IPCC predpokladal iba pred troma rokmi. Medzivládny panel o zmene klímy  vraví, že emisií by malo byť do roku 2030 približne o 45 percent menej oproti úrovniam z roku 2010, ak sa má splniť cieľ 1,5 stupňa Celzia.

OSN v piatok uviedla, že pri súčasných sľuboch 191 štátov budú emisie koncom desaťročia o 16 percent vyššie než v roku 2010 - tento stav nakoniec spôsobí, že svet sa oteplí o 2,7 stupňa Celzia. "Celkové množstvá emisií skleníkových plynov sa pohybujú zlým smerom," povedala na tlačovej konferencii šéfka OSN pre klímu Patricia Espinosová. Dodala však, že vidieť "lúč nádeje" prichádzajúci z 113 krajín, ktoré aktualizovali svoje záväzky, vrátane Spojených štátov a Európskej únie. Podľa týchto nových záväzkov, známych ako Vnútroštátne stanovené príspevky, chcú krajiny do roku 2030 znížiť svoje emisie o 12 percent oproti roku 2010.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok