Porazili sme ebolu, vyhlásil virológ, ktorý ju spoluobjavil a 40 rokov proti nej bojoval

TA3 TASR
18.9.2021 08:00

Závažné vírusové ochorenie ebola je vďaka vakcínam a liečbe porazené a je pod kontrolou, uviedol Jean-Jacques Muyembe, konžský virológ, ktorý sa pred viac ako 40 rokmi podieľal na objavení vírusu ebola.

Porazili sme ebolu, vyhlásil virológ, ktorý ju spoluobjavil a 40 rokov proti nej bojoval
TASR/AP

Pomohli aj vakcíny

Muyembe prišiel s týmto vyhlásením na slávnosti, ktorou sa na trh v Konžskej demokratickej republike uvádza liek Ebanga, ktorý vlani v decembri schválil aj americký Federálny úrad pre kontrolu potravín a liečiv. Spolu s účinnejšou klinickou liečbou a dostupnosťou vakcín je vysoko infekčná hemoragická horúčka, ktorá bola kedysi vždy smrteľná, pod kontrolou, uviedol Muyembe. Dodal, že "40 rokov bol svedkom a aktérom v boji proti tejto desivej a smrteľnej chorobe a dnes môžem povedať: je porazená, dá sa jej predchádzať a vyliečiť sa".

Ebanga je ľudská monoklonálna protilátka, ktorá zabraňuje vstupu vírusu do bunky a znižuje riziko úmrtia. Ide o "konžskú molekulu", ako uviedla americká biologička Nancy Sullivanová, ktorá v Amerike uskutočnila výskum s Muyembem. Muyembe sa s vírusom prvýkrát stretol v roku 1976 ako terénny epidemiológ, keď ho zavolali do dediny Yambuku v severnej časti KDR, ktorá sa vtedy ešte volala Zair a kde sa vtedy objavila záhadná choroba.

Záhadné ochorenie dostalo meno podľa rieky

AFP dodala, že Muyembe od chorej mníšky odobral vzorku krvi a poslal ju do Belgicka, kde mikrobiológ Peter Piot vírus po prvýkrát izoloval. Vírus dostal meno ebola podľa rieky tečúcej blízko Yambuku. Záhadné ochorenie sa znova objavilo v roku 1995, keď v 400-tisícovom meste Kikwit v západnej KDR vypukla epidémia "červenej hnačky". Muyembe sa pokúsil liečiť ôsmich pacientov transfúziou krvi od niekoho, kto sa z choroby zotavoval. Siedmi z jeho pacientov prežili.

Na základe tejto skúsenosti sa Muyembe pokúsil vyvinúť liečivý prípravok, ktorý bol prvýkrát testovaný v roku 2018. Podľa AFP Muyembe zdôraznil, že "v teréne je veľmi dôležité vedieť, či pacient má ebolu". Dodal, že ak sa choroba niekde objaví, treba prerušiť reťazec prenosu infekcie, očkovať všetkých z okolia pozitívneho prípadu a liečiť chorých. "Ak bude ohnisko podchytené včas, do týždňa môže byť po všetkom," dodal virológ, ktorý vedie Národný ústav pre biomedicínsky výskum KDR a koordinuje aj boj proti covidu v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok