Za teroristické útoky z roku 2016 sa pred súd postaví desať mužov

TA3 TASR
17.9.2021 20:54

V súvislosti s bombovými útokmi v Bruseli z roku 2016 bude súdených desať mužov. Oznámila to v piatok belgická federálna prokuratúra, ktorá ich oficiálne obžalovala z podielu na krviprelievaní. Informovala o tom agentúra AFP. Pri atakoch zomrelo celkovo 32 ľudí a vyše 300 bolo zranených.

Za teroristické útoky z roku 2016 sa pred súd postaví desať mužov
TASR/AP

"Desať obžalovaných sa postaví pred súd v súvislosti s útokmi v Bruseli a na letisku Zaventem," oznámil na sociálnej sieti Twitter hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van Duyse. Šiestich z podozrivých, vrátane 32-ročného francúzsko-marockého občana Salaha Abdeslama, v súčasnosti súdia vo Francúzsku za útoky z Paríža z novembra 2015.

Súd v Belgicku by sa mal pravdepodobne začať v septembri a trvať by mal zhruba rok. Agentúra AFP pripomenula, že pôjde o najväčší proces v belgickej histórii, ktorý sa bude konať v bývalom sídle Severoatlantickej aliancie v Bruseli, kde bude pripravená špeciálna pojednávacia miestnosť.

K zodpovednosti za bombové útoky, ktoré spáchala trojica samovražedných útočníkov 22. marca 2016 v Bruseli na letisku Zaventem a stanici metra Maalbeek/Maelbeek, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Ataky sú spájané s džihádistickou bunkou, ktorej členovia sa presúvali cez Európu, pričom operovali najmä po území Belgicka. Táto bunka pripravila a spáchala ešte v roku 2015 aj útoky v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok