Príjem soli ovplyvňuje produkciu moču, krvný tlak aj zdravie ciev. Kedy jej máme už veľa?

TA3/bd
17.9.2021 18:20

Jednou z mnohých funkcií každodenného života vášho tela je udržiavanie vnútornej rovnováhy alebo homeostázy. Vaše telo má niekoľko mechanizmov na ovládanie svojho vnútorného prostredia - od regulácie teploty cez výrobu energie po produkciu moču. Niektoré zmeny, ktoré sa vyskytujú v týchto mechanizmoch môžete zistiť produkciou moču.

Príjem soli ovplyvňuje produkciu moču, krvný tlak aj zdravie ciev. Kedy jej máme už veľa?
FreePik

Soľ a zadržiavanie tekutín

Vaše telo prísne kontroluje koncentráciu elektrolytov, ako je sodík. Elektrolyty sú chemikálie, ktoré po rozpustení v roztoku nesú elektrochemický náboj. Tento životný systém je taký životne dôležitý, že vaše telo používa až 40 percent vášho pokojového výdaja energie na jeho udržanie. Keď konzumujete soľ, odhodíte túto rovnováhu a prinútite telo kompenzovať zmenu koncentrácií elektrolytov. Aby bolo vaše telo v rovnakom percente koncentrácie, zadržiava vodu. Táto akcia naopak ovplyvní produkciu moču.

INFO: Vaše obličky hrajú zásadnú úlohu v koncentráciách vody a elektrolytov. Keď konzumujete soľ, ovplyvňujete celé fungovanie tela.

WC FreePik

Biologická kontrola

Kontrola soli a vody vo vašom tele zahŕňa komplexný rad reakcií nazývaných renín-angiotenzínový systém. Na tomto systéme sa podieľa niekoľko orgánov, pričom primárnym orgánom sú obličky. Keď sa koncentrácia tekutiny v tele zmení, hypotalamus stimuluje hypofýzu k uvoľňovaniu hormónu nazývaného antidiuretický hormón (ADH). Vaše telo zadržiava vodu prostredníctvom reabsorpcie v obličkách, čo má za následok menšiu tvorbu moču.

soľ FreePik

Príznaky

Účinky nadmernej konzumácie soli si všimnete zmenou farby vášho moču. Tmavšia žltá farba ukazuje, že sa stala koncentrovanejšou a menej vylučuje vodu. Tiež si všimnete, že močíte menej často. Keď hypotalamus zistí vyššiu koncentráciu soli, stimuluje pocity smädu. 

soľ FreePik

Zdravotné riziká

Produkcia moču odráža to, ako sa telo vyrovnáva so zmenami vo svojom vnútornom prostredí. Účinky ale so sebou nesú aj zdravotné riziká. Keď telo zadržiava vodu, spustí mechanizmus, ktorý povedie k zvýšeniu objemu krvi. Čím viac krvi musí váš kardiovaskulárny systém rozpohybovať, tým ťažšie funguje. To vedie k zvýšeniu krvného tlaku a riziku poškodenia ciev. Zmeny v produkcii moču sú jedným zo spôsobov, ako zistiť, či vaše telo prijíma príliš veľa soli. Je to signál, že treba obmedziť jej príjem, aby ste znížili zaťaženie vášho kardiovaskulárneho systému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok